Barbeque Pagina

Groente en Fruit Recepten voor op de bbq

Op deze pagina wilde ik een verzameling recepten en tips geven voor de barbeque met als hoofdingrediënt aardappel, groente of fruit. Bij de recepten die helemaal vegetarisch zijn staat er een sterretje (*) achter. Mocht u ook een orgineel idee hebben voor deze pagina dan kunt u ons uw recept mailen en voegen wij het graag aan deze lijst toe.

Auberginespies met krielaardappeltjes*
Appeltjes uit de BBQ*
Bulgursalade
Champignons gevuld met kruidenkaas
Frisse groene salade*
Fruitspiesjes*
Gebakken banaan*
Gebakken banaan met ham
Gepofte aardappel

Geroosterde bietjessalade*
Gevulde tomaatjes
Knoflookmayonaisesaus
Kruidenboter
kruidenboter, Italiaanse
Sesamcourgettes*




Auberginespies met krielaardappeltjes
1 aubergine, 16 krieltjes in de schil, 100 gram gedroogde tomaatjes op olie,
3 takjes verse basilicum, vers gemalen peper, 16 cherrytomaatjes, 4 spiesen

Snijd de aubergine in de lengte in 6 dunne plakken. Halveer de plakken. Bestrooi ze met zout en laat ze 20 minuten liggen.
Kook ondertussen de krieltjes bijna gaar. Laat ze uitlekken in een vergiet. Pureer de gedroogde tomaatjes, met aanhangend olie, samen met de basilicumblaadjes in een keukenmachine tot een pasta. Breng op smaak met peper.
Dep de plakken aubergine droog. Bestrijk ze met het tomatenmengsel. Rol elke plak stevig op.
Rijg afwisselend de auberginerolletjes, de krieltjes en de cherrytomaatjes aan de spiezen.
Bestrijk de spiezen rondom met olijfolie. Laat ze in circa 10 minuten rondom bruin roosteren op de hete barbecue.

 

Gevulde tomaten
4 rijpe (maar stevige) trostomaten, 50 gram pinda's, 100 gram pesto (rood of groen), 50 gram verse parmezaanse kaas

Snijd de tomaten in de breedte doormidden.
Rooster de pinda's in een droge koekenpan goudbruin. Hak ze fijn.
Rasp de parmezaanse kaas.
Stapel achtereenvolgens een theelepel gemalen pinda, een klein theelepeltje pesto en vervolgens een beetje geraspte parmezaanse kaas op de gehalveerde tomaat.
Pak de tomaten een voor een in een stuk aluminiumfolie en leg ze op de barbecue tot de kaas is gesmolten.

 

Sesamcourgettes voor 4 personen
3 courgettes, sesamolie om te bestrijken
Dressing: 3 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel verse, fijngehakte rozemarijn, 1/2 theelepel suiker, peper & zout naar smaak

Snijd de courgettes in de lengte doormidden (grote courgettes kun je in meerdere dikke plakken snijden). Bestrijk de plakken met sesamolie.
Leg ze op de het barbecue en rooster ze aan beide kanten in 5-10 minuten mooi bruin. Leg ze in een schaal.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Giet de dressing over de courgettes. Serveer warm of koud.

 

Champignons gevuld met kruidenkaas voor 4 personen
4 grote reuze champignons of Portabella's , 200 gram zachte kruidenkaas (bijv. Rambol met tuinkruiden)


Maak de champignons schoon en haal het steeltje er voorzichtig uit. Vul ze met kaas.
Verdeel de champignons over 4 aluminiumvelletjes en vouw ze dicht.
Leg de pakketjes circa 20 minuten op de barbecue.

 

Gepofte aardappel voor 4 personen
600 gram aardappels, 4 grote stukken aluminiumfolie, 8 tenen knoflook (niet pellen), 8 takjes tijm, roomboter, peper & zout

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 cm.
Vouw de stukken folie dubbel. Verdeel de aardappelen over de stukken folie.
Voeg aan elk pakketje 2 tenen knoflook, 2 takjes tijm, een stukje roomboter en royaal peper en zout toe. Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht.
Leg de pakketjes op de barbecue en laat ze in 20-25 minuten zachtjes gaar poffen.

 

Geroosterde bietjessalade
4 bietjes
Dressing: 3 tenen knoflook, 1 ui, 1 tomaat, 5 takjes verse koriander, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel kerriepoeder, 1 eetlepelazijn, 3 eetlepels olijfolie, mespunt suiker, zout en cayennepeper naar smaak

Kook de bietjes in circa 20 minuten(zomerbietjes), in de schil, gaar.
Maak ondertussen de dressing. Pers de knoflook. Pel de ui en snipper fijn. Snijd de tomaat heel klein. Hak de koriander fijn. Meng alle ingrediënten samen en breng het geheel op smaak met zout en cayennepeper.
Kwast de bietjes in met olijfolie. Leg ze circa 10 minuten, regelmatig keren zodat alle kanten het rookaroma op kunnen nemen, op de barbecue. Haal de bietjes van de barbecue, pel ze en snijd ze in dikke plakken.
Leg de bietjes in een schaal en overgiet ze met de dressing.

 

Frisse groene salade voor 4 personen

1 krop eikenbladsla, 100 gram rucolasla, 1/2 komkommer(tje), 100 gram gemarineerde artisjokken in olie, 50 gram zwarte olijven, 50 gram feta, 2 eetlepels tuinkers
Dressing: 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 theelepel mosterd, 2 theelepels honing, peper & zout naar wens

Was de sla grondig. Scheur de blaadjes grof en droog ze in een theedoek. Meng de sla in een kom.
Snijd het stuk komkommer in de lengte door en haal de zaadjes eruit (met een theelepel). Snijd hem vervolgens in heel dunne plakjes. Leg ze op de sla.
Snijd de artisjokken in 8 partjes en drapeer op de sla. Halveer de olijven en snijd de feta in heel kleine stukjes. Drapeer ook dit over de sla.
Garneer de salade met de tuinkers. 5. Meng alle ingrediënten voor de dressing (in een potje met schroefdeksel kun je dressing goed schudden). Giet op het laatste moment over de salade (of serveer apart).

 

Fruitspiesjes
voor 12 spiesjes
1 mango, 1/2 ananas, 2 kleine appels, 2 bananen, 12 kumquats
Dressing: 11/2 dl appeldiksap, sap van een sinaasappel, 1/2 theelepel gemalen kruidnagel, 12 spiezen

Schil de mango, haal de pit eruit en snijd het vruchtvlees in 12 stukken. Schil de ananas, haal de harde kern uit het midden en snijd in 12 stukken. Snijd de appels in 12 partjes. Schil de banaan en snijd in 12 plakjes. Was de kumquats en dep ze droog.
Steek een kumquats aan het begin van de spies, vervolgens een stuk mango, appel, ananas, banaan en vervolgens nog een kumquats aan het eind.
Meng alle ingrediënten voor de dressing. Leg de spiezen in een ondiepe schaal en giet de dressing erover. Laat ze een half uur marineren. Keer ze na een kwartier om.
Rooster de spiezen 6-8 minuten tot ze bruin gaan kleuren. Keer ze regelmatig en bestrijk ze tussen door met de dressing die in de schaal is achtergebleven.
Serveer de spiezen met de rest van de dressing.

Kumquats zijn kleine tropische vruchtjes die op mini sinaasappeltjes lijken. Je kunt ze met schil eten. Ze smaken fris / zuur. Kan eventueel ook vervangen worden door bijvoorbeeld abrikozen.
Tip: voeg een scheutje cognac toe aan de dressing.

 

Gebakken banaan voor 4 personen
4 bananen (kan ook met bakbananen ), slagroom, Bacardi of een ander soort rum

Leg de bananen op de BBQ tot dat ze helemaal zwart zijn, snij de bananen open en giet de bacardi erin. Laat de bananen op de BBQ liggen en de barcardi verdampen/intrekken. Blus de bananen met de slagroom en eet smakelijk.



Appeltjes uit de BBQ
Grote appels (1p/p) Suiker Kaneel zilverfolie

Schil de appels en haal het klokhuis er uit. Indien dit te moeilijk is snij je de appel eerst in twee stukken met het klokhuis mee. Scheur een stuk folie af waar de appel makkelijk geheel in gewikkeld kan worden en doe deze al vast onder de appel en vouw deze een beetje naar boven zodat er een kommetje ontstaat waar de appel in staat met het gat naar boven. Maak een mengsel van suiker en kaneel en vul hier de holle appel mee af en vouw de folie goed dicht. leg de appels in de hete BBQ en laat ze daar gaar worden, draai deze na een 15 min. om en na een 20 a 30 min. zijn ze heerlijk zacht en smakelijk. Een scheutje likeur of rum en rozijnen er bij maakt het nog smakelijker

 

Knoflookmayonaisesaus
4-6 teentjes knoflook, 2 eidooiers, wat citroensap, 1/4 l olijfolie, 1 tl mosterd, zout en peper.

Teentjes door de pers in een schaal drukken, alle ingredienten behalve de olie en mosterd toevoegen. met de mixer kloppen en druppelgewijs de olie erdoorkloppen, later iets sneller de olie toevoegen. Als laatste de mosterd erdoor roeren

 

Banaan met ham
2 plakken gekookte goede ham, 25 g bakboter, olie, 2 nog vast aanvoelende bananen, paprikapoeder, 2 stukken aluminiumfolie

Pel de bananen. Fruit ze in boter - 1 minuut aan iedere kant - in een pan met een antikleeflaag tot ze een mooi goudbruin korstje hebben. - Laat de bananen afkoelen en bestrooi ze met paprikapoeder. - Rol elke banaan in een plak ham. - Smeer de folie in met olie en wikkel de hamrolletjes erin. - Sluit de pakjes en laat ze op een zachte gloed roosteren gedurende 15 minuten. Draai ze nu en dan om. TIP: - Aan te raden met een aardappelsla waarbij u per aardappel een koffielepel appelblokjes mengt.

 

Bulgursalade

Bulgur (toko winkel), Bouillonblokje kip of groente, 1 teentje knoflook geperst, 2 bosjes peterselie, 1 klein bosje koriander, 1 blikje tomatenpuree.Vulling (vegetarisch): 2 rode uien, 6 harde tomaten, 1 rode paprika, 1 blikje mais zwarte olijven, Variatie mogelijkheden: - blikje tonijn - kip blokjes - gerookte kip - Turkse worst

Water aan de kook met bouillonblokje en knoflook. Hierin de Bulgur doen (niet op vuur). Net iets meer Bulger dan water. Goed doorroeren. Ca. 5 minuten laten staan. De peterselie, koriander en de tomatenpuree erdoor roeren. Daarna alle groeten toevoegen. (Eventuele extra variaties toevoegen).

 

Kruidenboter
1 el citroensap, 2 teentjes gepersde knoflook, 1 gesnipperd sjalot, zeezout, grofgemalen zwarte peper, 125 gr ongezoute roomboter(op kamertemperatuur), 2 el fijne peterselie. 1 Stokbrood

Doe alles in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet het geheel in de koelkast om te stijven voor min. 20 min. Snij een stokbrood in grote plakken van ca. 3 cm dik. Besmeer het brood aan beide kanten met de kruidenboter.
Wikkel het stokbrood in een lang vel dubbelgevouwen aluminiumfolie en maak de sluiting aan de bovenkant goed dicht. Rooster het brood in de folie op een matig vuur gedurende ongeveer 10 minuten. Leg het pakketje op een serveerschaal of in een mandje, vouw de folie open en serveer meteen.

 

Italiaanse kruidenboter
125 gram zachte boter (op kamertemperatuur), 2 eetlepels tomatensaus, ½ eetlepelfijngesnipperde basilicum, ½ eetlepel fijngesnipperde peterselie, 2 uitgeperst teentje knoflook, ½ eetlepel fijngesnipperde oregano, 3 eetlepels Parmezaanse kaas, stokbrood.

Doe alles in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet het geheel in de koelkast om te stijven voor min. 20 min. Snij een stokbrood in grote plakken van ca. 3 cm dik. Besmeer het brood aan beide kanten met de kruidenboter.
Wikkel het stokbrood in een lang vel dubbelgevouwen aluminiumfolie en maak de sluiting aan de bovenkant goed dicht. Rooster het brood in de folie op een matig vuur gedurende ongeveer 10 minuten. Leg het pakketje op een serveerschaal of in een mandje, vouw de folie open en serveer meteen.