Aardbeien
De populairste aller zomervruchten behoeft nauwelijks introduktie. Gelukking maar, want met die heerlijke zomerkoninkjes kunt u tal van culinaire kanten op. Van een caloriearm maar vitamine-C-rijk beschuitje-met ontbijt tot de verrukkelijkste toetjes. Kombineer aardbeien ook eens met de aroma's van andere vruchten als fruitsla, als sangria.
KOPEN, BEWAREN, SCHOONMAKEN
Verse Hollandse aardbeien zijn er van maart tot begin oktober. Ze moeten er zo uitzien dat u er niet vanaf kunt blijven: glanzend, gaaf (gekneusde en overrijpe aardbeien gaan snel schimmelen) en droog. Verse aardbeien kunt u het beste uitgespreid bewaren. Op een koele plaats 1-2 dagen; in de koelkast 3 dagen. Was de aardbeien voor het konsumeren voorzichtig, nooit onder een stromende kraan. Dit geeft kneuzingen en gaat ten koste van de geur en de smaak. Het beste kunt u de aardbeien op een vergiet leggen en deze in eenbak met water op en neer bewegen. Hoe kouder het water, des te steviger blijft de aardbei. Droog ze voorzichtig met een doek. Aardbeien voor garnering houdt u heel mooi door ze even in ijskoud water te dompelen en vervolgens op een doek te drogen. Verwijder het kroontje pas na het wassen met de punt van een mesje, met duim en wijsvinger of met een speciale aardbeienknijper.
INVRIEZEN
Aardbeien zijn uitstekend in te vriezen. Wat een verrassing als u midden in de winter een fruitsalade van aardbeien met frambozen en bramen op tafel brengt. En wat let u! Koop dit fruit als de aanvoer het grootst is en voor de aardbeien is dat in juni en juli. Denk bij invriezen aan de volgende punten: Gebruik alleen eerste kwaliteit produkten, volledig rijp maar niet overrijp. Vries het fruit zo spoedig mogelijk na de oogst in. Was de aardbeien heel voorzichtig (zie schoonmaken) en dep ze droog. U kunt de aardbeien op drie manieren invriezen: Met suiker. Leg de vruchten met suiker laag voor laag in de verpakking (poly-ethyleen, goed schoongemaakte yoghurt of vlabekers zonder scheurtjes of een aluminiumbakje). Reken op 200 gram suiker per kg vruchten. Schud de doosjes licht zodat alle vruchten met suiker worden omgeven. Sluit de verpakking en vries ze zo snel mogelijk in. Met een suikeroplossing. Maak een suikerstroop van 200 gram suiker op een halve liter water, dit is genoeg voor een kg aardbeien. Zonder suiker. Aardbeien blijven mooi stevig als u ze 5 uur voor vriest op een plastic dienblad of op een bakblik. Zijn de vruchten hard, dan kunt u ze verpakken zoals u gewend bent. Bedenk wel dat vruchten zonder suiker ingevroren slechts 6 maanden houdbaar zijn. Met suiker of in een suikeroplossing is de bewaartijd 12 maanden. lngevroren zacht fruit wordt altijd enigszins zacht als het ontdooid is. Gebruik dit fruit dan ook niet voor garnering, maar voor moes, compote e.d. Ontdooi de vruchten buiten de verpakking om te voorkomen dat het fruit de smaak van de verpakking aanneemt. Spreid het fruit uit op een bord en laat het zo snel mogelijk ontdooien.
LEKKERE KOMBINATIES
Aardbeien smaken heerlijk met frambozen en/of bramen, appel, meloen, abrikozen, perzik, aalbessen en blauwe bessen. En wat is er lekkerder dan een slagroomtaart met verse aardbeien, eventueel met een scheutje kirsch of cointreau? En heel apart: aardbeien in een koude vruchtensoep. Of zelfgemaakte aardbeienjam met appel, of met rabarber of met rode bessen. Kombinaties te over.
AARDBEIENROOMKWARKTAART
Voor een grote rechthoekige vorm of grootste springvorm.
Voor het zandtaart deeg: 250g bloem, 1 ei, snufje zout, 150g boter, 100g suiker, 1 pakje vanillesuiker, bloem voor het uitrollen en de vorm. Voor het biscuitdeeg: 3 eieren, 110 g suiker, 75 g gezeefde bloem, 20 g maizena, iets citroenrasp.
Voor de aardbeienroomkwark: 16 g (8 blaadjes) gelatine, 500 g magere kwark, 2 eieren, 2 eetl grand marnier of creme de cassis of cointreau, 100 g suiker, rasp van een 1/2 citroen, 1 dl sinaasappelsap, 4 dl slagroom, 500 g aardbeien.
Maak het zandtaartdeeg en het biscuitdeeg volgens uw kookboek. Bak eerst het zandtaartdeeg in de vorm op 170°C of gasovenstand 2-3 gedurende 30-40 min. Het gebak moet zandkleurig zijn. Bak vervolgens in dezelfde vorm het biscuitdeeg op 160¡C, gasovenstand 2-3 gedurende 30-40 min. De taart is gaar als het deeg veerkrachtig aanvoelt.
Maak ondertussen de roomkwark door de gelatine in ruim water te weken. Splits de eieren in wit en dooier. Roer de kwark uit met de dooiers, de likeur, 50 gram suiker en de citroenrasp. Verwarm het sinaasappelsap en los hierin de geweekte en heel goed uitgeknepen gelatine op (van het vuur af!). Voeg dit mengsel toe aan de kwarkmassa en roer het goed.Sla de eiwitten en de slagroom met de rest van de suiker afzonderlijk stijf. Schep de eiwitten en de elft van de slagroom luchtig door kwarkmassa.
Leg afgekoelde plak zandtaart onder in de springvorm, daarop de laag biscuitdeeg en daarop de helft van de lobbig geworden kwarkmassa.
Laat dit opstijven in de koelkast. Was ondertussen de aardbeien voorzichtig en verwijder het kroontje. Snijd de grote exemplaren doormidden. Haal de taart uit de koelkast en leg de helft van de
aardbeien op de kwark en dek ze af met de overige kwarkroom.
Garneer de taart met bv aardbeienjam en de resterende aardbeien en/of slagroom.
Links naar recepten met Aardbeien : |
Bron: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|