Gedroogde Abrikozen

Abrikozen zijn één van de fijnste zuidvruchten. Haar oorsprong, is moeilijk te achterhalen, doch ligt waarschijnlijk in Azië. Eeuwenoud zijn deze produkten. De vallende vruchten worden in kleden opgevangen. Daarna worden ze in lage open kratten gedaan en gedurende 24 uur opgeslagen in een afgesloten kamer waar ze blootgesteld worden aan zwaveldampen. Daar zijn twee oorzaken voor:
1. Houdbaarheid; alle insekten en schadelijke bacteriën worden gedood.
2. Zo krijgen ze hun prachtige goudgele oranje kleur.

Dan worden ze drie à vier dagen zongedroogd, waarna ze worden ontpit. Opnieuw mag de zon drie à vier dagen haar drogend werk doen, daarna worden ze in witte katoenen zakken gedaan, waar ongeveer 70 kg in zit. Een verwerker, praktisch altijd een exporteur, koopt ze op en gaat de abrikozen opnieuw behandelen. eerst worden ze gewassen in helder, schoon water, waarna ze gedroogd worden in een horizontale centrifuge, vandaar in open kisten gedaan om verder te drogen. Goede verwerkers brengen ze op een lange lopende band die door een hete luchttunnel loopt waarin de warmte zo'n 60 à 70 C. is, zodat ze uitermate goed gedroogd zijn. Daarna worden ze machinaal gesorteerd op grootte.

Overigens wordt aan dat zwavelen veel te zwaar getild; zwavel heeft, evenals benzine, de eigenschap om te vervliegen. Als ze dan ook aan de markt worden gebracht is de aanwezigheid vrijwel nihil. Dan nog eens wassen, wellen en het verwarmen...kortom, u begrijpt, gezonder eten is er niet.

De gedroogde 'abrikozen-extra luxe' van het merk Drytop zijn kwalitief het beste. Deze zijn uitstekend geschikt om als gezond snoepje tussendoor te eten en hoeven niet geweld te worden.

Links met betrekking tot dit product:

 

Recepten met gedroogde abrikozen:
Tagine met abrikozen (Noord-Afrikaans recept)
Rijstrolletjes met abrikozen
Kipfilet met honing en abrikozen
Gedroogde abrikozen in rode-wijn siroop
Abrikozenrijst (nagerecht)


Terug naar de vorige pagina.

Startpagina
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>