mini artisjokken

foto: links de 'normale artisjok' en rechts de mini-artisjok (ca 5cm)

ARTISJOK

Artisjokken zijn de grote bloemknoppen van een distelsoort. Ze worden van mei tot september aangevoerd uit Bretagne. De rest van het jaar zijn er artisjokken te koop uit landen rond het Middellandse-Zee-gebied. De Fransen eten vaak verse artisjokken, wij beschouwen ze meer als een bijzondere delicatesse.

Let er bij het kopen van artisjokken op dat de blaadjes (schubben) weinig of geen bruine vlekken hebben, dat de knop goed gesloten is en dat de artisjok een stevige steel heeft.

Artisjokken worden altijd gekookt gegeten. Voor het koken draait u de steel er vanaf en snijdt u de bovenkant van de blaadjes af. Kook ze in ruim water met zout en citroensap in 45-60 minuten gaar, een blaadje kan er dan makkelijk worden uitgetrokken. Gebruik voor het koken geen aluminium pan, dan worden de artisjokken zwart! Laat de artisjokken na het koken omgekeerd uitlekken en serveer ze lauw of warm. Trek de blaadjes stuk voor stuk los, doop het vlezige deel inde (vinaigrette)saus en hap het af. Eet alleen het zachte onderste deel van het blad. Ga zo door tot het hooi in het midden. Dit is niet eetbaar. Verwijder het voorzichtig met een vork. Nu kom je bij het lekkerste deel: de artisjokbodem. Bedruppel deze met een beetje vinaigrette en eet hem met mes en vork.

In een vochtige theedoek kunt u de artisjokken in de koelkast ± 5 dagen bewaren.

 

Kleine artisjokken uit Bretagne
kleine artisjokken

Tip: Artisjokken die verdroogd zijn, niet weggooien maar verder laten drogen op een warme droge plek. Na ongeveer een tot twee weken komt er een paarse bloem (distel) tevoorschijn. Na de bloei is degedroogde artisjok decoratief op een schaal.

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met Artisjok :
Bron:
De Gezonde Apotheker
Startpagina terug