aubergine

Aubergine

De aubergine komt van oorsprong uit tropisch Azie. Waarschijnlijk zijn het de Arabieren of de Portugezen geweest die de vruchtgroente naar Europa hebben gebracht. De vruchtgroente behoort tot de nachtschadefamilie evenals de tomaat, paprika en peper. Er bestaan verschillende varieteiten aubergines. In ons land is de paarse, ovaalvormige aubergine het bekendst. Aan de aubergine zit een groen steeltje met groene kroonblaadjes. Het vruchtvlees is sponsachtig wit met kleine pitjes. Naast de paarse aubergine zien we tegenwoordig ook gele, gestreepte en witte, ovale varieteiten verschijnen.


De witte soort is in Zuid-Europa favoriet en wordt wel egg-plant genoemd vanwege de vorm. Een andere soort aubergine is de Afrikaanse aubergine of antroewa. De antroewa is een groen-witte, ronde aubergine.

Koopinformatie

Een aubergine is rijp als de vruchtgroente bij lichte vingerdruk meegeeft. Een rijpe aubergine glimt niet maar heeft een meer matte glans. Let er bij aankoop op dat de schil onbeschadigd is en dat de kroonbladeren een frisgroene kleur hebben. Aubergines zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Naast import uit onder meer Frankrijk en Italie komt de vruchtgroente ook uit Nederlandse kassen. Aubergines van Nederlandse bodem komen voornamelijk uit het Westland. Ze zijn het hele jaar te koop, maar de top-aanvoer is in juli en augustus. De smaak van aubergines is vrij neutraal, maar ontwikkelt bij het bakken en stoven een aangenaam aroma. Door de neutrale smaak kan aubergine met bijna elk ander ingrediČnt worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden, als marjolein en basilicum.

Bewaren
Een aubergine is erg gevoelig voor temperaturen beneden de 10 graden Celcius. Bewaard bij lagere temperaturen treedt al snel het zogenaamde lage-temperatuurbederf op. Het steeltje en de kroonbladeren worden bruin en er ontstaan ingezonken bruine plekken op de schil. Bewaar rijpe aubergines in de kelder of bijkeuken. Onrijpe exemplaren rijpen snel na bij kamertemperatuur. Afhankelijk van de rijpheid zijn aubergines 3-7 dagen houdbaar.

Behandeling
Verwijder alleen het kroontje en het steeltje van de aubergine. Het is onnodig om deze vruchtgroente te schillen. De aubergine goed wassen in lauwwarm water en afhankelijk van de toepassing in plakken, blokjes of doormidden snijden. De aubergine is een van de weinige groenten die niet rauw gegeten kunnen worden. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Snijd de aubergines kort voor het gebruik, want de aangesneden groente kleurt snel bruin. Bestrooi - voor bakken of frituren - plakken aubergine met zout. Leg ze in een vergiet en zet er iets zwaars op. Het zout onttrekt vocht aan de aubergine. In dit vocht zitten de stoffen die de aubergine bitter doen smaken. Dep na 30 minuten de plakken droog. Ze kunnen nu gebakken of gefrituurd worden.

Toepassing

- plakken aubergine door beignetbeslag halen en frituren. Lekker met een sausje van yoghurt of zure room met gehakte verse munt;
- blokjes aubergine blancheren en toevoegen aan groentesalades;
- aubergines vullen met pittig aangemaakt gehakt, bestrooien met kaas en gaar stoven in de oven;
- aubergine in ratatouille met ui, paprika, champignons, courgette, vleestomaat, knoflook en oregano.

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met aubergine : Bron:


terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>