Avocado

Bij de Azteken en de Mexicaanse Maya's werden avocado's (ofwel 'woudboter') als een 'wondervrucht' beschouwd en tot op de dag van vandaag zijn ze door hun smaak en de voedingswaarde geliefd. De sinds duizenden jaren durende veredeling van de avocado heeft steeds tot kwaliteitsverbetering en tot een bijna niet te overziene hoeveelheid van meer dan 400 soorten geleid.

Groente of fruit?
Hoewel de avocado botanisch gezien bij de vruchten wordt ingedeeld, wordt ze zowel in de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen als overal elders van oorsprong meer als een groente beschouwd.

Een avocado is peervormig of meer rond en heeft een gladde of ruwe schil. De kleur varieert van donkergroen tot bruinachtig purper. Het vruchtvlees is romig en uniek, omdat het enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevat. De calorische waarde is hoog (126 kcal per 100 gram).

Rijpheid
Een avocado is rijp als het vruchtvlees rond de steelaanzet meegeeft als er zacht in wordt geknepen. Nog niet rijpe avocado's kunt u bij kamertemperatuur in enkele dagen laten narijpen. In een zakje met een rijpe banaan gaat narijpen extra snel. Een rijpe avocado is (niet in de koelkast) nog 2-3 dagen houdbaar.

Avocado's op een rij:

- Wurtz is de naam van de slanke peervormige avocadosoort, die in de maanden maart en april uit Israël wordt geïmporteerd. Het vruchtvlees is lichtgeel en de pit groot en iets spits toelopend.
- Nabal heet de ronde Israëlische soort, de schil is glad en het vetgehalte betrekkelijk laag.
- Ettinger is peervormig, lekker van smaak en wordt van september tot december uit Israël geïmporteerd.
- Edranol is een ras dat afkomstig is uit Guatemala. Van juni tot oktober is Zuid-Afrika de hoofdleverancier.
- Bacon wordt uit Spanje geïmporteerd. Het is een vroege soort die hier al in oktober te koop is.
- Fuerte is de meest geteelde en populairste soort, omdat de smaak bijzonder goed is. De Fuerte avocado is een Mexicaanse avocadosoort met een dunne groene schil en romig geel vruchtvlees. De pit is middelgroot en als de avocado goed rijp is, kan de schil er makkelijk worden afgetrokken.
- Hass heeft geel vruchtvlees, is klein, gerimpeld en donker van schil.
Nootachtige smaak. Zeer goede soort.
- Ryan wordt op kleine schaal van september tot december uit Zuid-Afrika
geïmporteerd. Ruwe schil.
- Mini-avocado's zijn kleine augurkvormige vruchten zonder pit. Ze ontstaan zonder bevruchting.
- Benik een Israëlische avocadosoort, komt eind januari op de markt. Het is één van de soorten waarbij de schil bij het rijpen donkerder verkleurt, wat bij andere avocado's een teken van bederf is.
- Pinkerton is een soort die in februari en maart uit Israël wordt geïmporteerd. Is te herkennen aan de slanke vorm en de ruwe schil.
- Reed is een avocadosoort uit Guatemala. Wegens de hoge opbrengst tegenwoordig ook in Israël geteeld. De ovaalronde vrucht heeft een dikke schil, donkergeel vruchtvlees en een gewicht van ± 300 gr. Wordt verkocht van april tot september,
maar het accent van het aanbod ligt op de periode tot juni.

links met betrekking tot dit product:

Recepten met avocado:
Mexicaanse avocado dip
Avocado met krab
Gevulde avocado
Avocado met gerookte vis
Avocado fool (nagerecht)

terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez