Bakbanaan


De bak- of kookbanaan, de naam geeft het al aan, wordt gebakken of gekookt voor consumptie. Deze banaan wordt niet rauw gegeten. Het hoge koolhydraadgehalte van de bakbanaan maakt de rauwe vrucht moeilijk verteerbaar. De bakbanaan heeft een lengte van 30 tot 40 cm. De kleur kan groen, geel of roodachtig zijn. In tropische landen neemt de bakbanaan een belangrijke plaats in binnen het voedingspakket. Als leverancier van koolhydraten kunnen we de bakbanaan vergelijken met de rol van de aardappel in het traditionele, Nederlandse voedingspatroon. De harde schil van de bakbanaan zit stevig om het vruchtvlees, in tegenstelling tot andere bananensoorten.


Bewaren en gebruik
De schil wordt verwijderd door die over de bolle kant in te snijden en de schil eraf te stropen. Bakbananen zijn zowel rijp als onrijp te bereiden. Onrijpe bananen kunnen een melkachtige stof afscheiden tijdens het schillen. Spoel de bananen na het schillen goed af onder stromend water. De kook- of baktijd ligt tussen de 15 en 30 minuten. Bakbananen worden hoofdzakelijk uit Zuid-Amerikaanse landen geimporteerd.

Gebakken bakbanaan
Favoriet bijgerecht op de Antillen

  • 1 grote bakbanaan (de schil moet bijna helemaal zwart zijn)
  • zonnebloemolie

Pel de banaan en snijd ze diagonaal in plakken van ca 1 cm
Verhit de olie en bak de plakken banaan op hoog vuur lichtbruin en gaar

Voedingswaarde
Levert per 100 gram 132 kcal.

Links met betrekking tot dit product:


Startpagina terug