Bieten of kroten

Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Er bestaan echter ook variëteiten met langwerpige vormen en andere kleuren. De kleur van de rode bieten wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof betanine.

Aankoop en bewaren
Rode bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Oudere exemplaren gaan rimpelen. Rode bieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele, niet te droge plaats. In de zomer de bieten met loof bewaren in de koelkast.

Bietenfamilie vlnr: ronde rode biet, biet "Burpee's Golden", biet "Formanova"en biet "Albine Veredura".

Schoonmaken en bereiden
De bieten goed spoelen onder stromend water en met een borstel goed schrobben. Het loof van de zomerbieten voorzichtig wegsnijden anders gaat de biet bloeden tijdens het kookproces. Daarom lelijke plekken pas verwijderen na het koken. Zomerbieten zijn veel sneller gaar (25 min.) dan de winterbieten (2 uur). Na het koken de bieten afkoelen en het vel afstropen. In plakjes of in blokjes snijden volgens hel gekozen recept.

Tips:

  • Pof rode bieten gaar in de oven.
  • Snij gare rode biet in reepjes of schijfjes, meng met vinaigrette en fijngesnipperde ui. Bewaar dit enkele dagen in koelkast.
  • Rasp rauwe rode biet en serveer direct (met geraspte appel).
  • Maak een slaatje van gare rode bietenstukjes. opgelegde haring en appelblokjes.

Voedingswaarde
Rode biet is rijk aan vitamine C en mineralen.

Kalender
Het gehele jaar door. Nieuwe zomerbietjes (met loof) uit Spanje in maart/april en Hollandse zomerbieten met loof vanaf april, mei, juni, juli. Rest van het jaar Hollandse winterbieten.

Links met betrekking tot dit product:

Recepten:

terug