BROCCOLI

Wie van bloemkool houdt, smult vast ook van broccoli, het zonnig-groene familielid. Z'n geurige, zwierige schermen zijn alleen veel zachter en kruidiger dat merkt u al aan de steeltjes, die u dan ook beslist niet moet wegsnijden. De smaak van broccoli heeft niets 'koligs', maar is juist erg aromatisch en pittig. Het heeft wel iets weg van asperges. Vitamine en mineraalrijke broccoli komt dan ook behalve als (2e) groente in allerlei gedaanten uit de keuken.

BASISRECEPT

1 kg broccoli, zout, klontje gesmolten boter, nootmuskaat. Maak de groente schoon en kook ze 10-12 minuten in weinig water met iets zout (in roosjes en stukken gesneden 4-6 minuten). Giet het overtollig kookvocht af, schenk de gesmolten boter erover en bestrooi het geheel met nootmuskaat. Of: serveer de broccoli met en bechamelsaus van: 20 g boter, 20 g bloem, 2 dl melk of 1 dl melk/1 dl kookvocht, zout, nootmuskaat. Het lekkerst smaakt de broccoli met alleen wat gesmolten boter (dan proef je de broccoli op zijn best).

LEKKERE KOMBINATIES
Broccoli smaakt heerlijk bij ei en eiergerechten, bij kaas, vlees, vis, kip en de meeste groenten. Erg lekker is het om aan het kookwater een geperst teentje knoflook toe te voegen. Bakt u de broccoli voeg dan het sap van de knoflook toe aan de boter of de olie waarin gebakken wordt.

BROCCOLIKAASTAART
Voor de bodem: 250 g bloem (125 g volkorenmeel, 125 g bloem), 125 g harde boter, snufje zout, 4 el koud water. Voor de vulling: 500 g broccoli, 2 eieren, 2 dl melk, 125 g geraspte Cheddarkaas,1 tl mosterdpoeder, zout, peper. Maak een piedeeg van de bloem, boter, zout en water. Beboter een springvorm en bekleed deze met het uitgerolde deeg. Prik er een paar gaatjes in. Maak de broccoli schoon, verdeel ze in roosjes en kook ze in 3-4 min. half gaar. Schik ze over de taartbodem. Klop de eieren los met de melk, het grootste gedeelte van de kaas, de mosterdpoeder, iets zout en peper. Giet het eimengsel over de broccoli en bestrooi het met de rest van de kaas. Bak de taart in het midden van een voorverwarmde oven van 220 C of gasovenstand 6 in circa 30 minuten gaar en goud bruin. Serveren als lunch-, voor of tussengerecht.

Webshop: Vers-bestellen.nl

Startpagina terug