Chinese kool
Deze Hollandse bladgroente met de exotische naam is eigenlijk meer krop dan kool. Z'n bladeren zijn langwerpig en krullerig en hoe meer naar binnen toe, hoe malser ze zijn. Dus dat is uitstekend voor sla en rauwkost. Gestoofd is de Chinese kool een geurige, knapperige groente met die typische zoetige smaak waar kinderen zo dol op zijn. Gelukkig maar, want behalve vitamine C zit er ook veel kalk en eiwit in.
KOPEN, BEWAREN, SCHOONMAKEN
Let er bij met kopen op dat de bladeren mooi stevig en frisgroen zijn, dan hoeft u eigenlijk niets van de kool weg te gooien. Verse Chinese kool kunt u heel goed bewaren. In de open plastic zak in de groentelade van de koelkast zeker een week. U hoeft de grote krop ook niet in een keer op te maken. Snijd hem in de lengte door en bewaar de rest (de snijvlakken afgedekt met plasticfolie) in de koelkast. Zo blijft de kool een week lang goed. Zelfs een reeds aangemaakte salade blijft 1-2 dagen lekker knapperig. Een ideale groente dus om in huis te hebben. Het schoonmaken gaat heel simpel. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren en was de kool in zijn geheel. Laat hem uitlekken en snijd hem in kleine of grotere repen, afhankelijk van de bereiding. (Is de kool erg groot, snijd hem dan eerst in de lengte doormidden.)
HOEVEEL PER PERSOON?
Reken op een 300 gram per persoon als u de groente gekookt, gestoofd of gebakken heeft. Voor een salade rekent u op 100 gram rauwe kool per persoon.
BASISRECEPT
1-1,5 kg Chinese kool, zout, klontje boter, ca. 8 g maizena of 1,5 dl melk en 1 el maizena. Of voor het sausje: 15 g boter, 15 g bloem, 1,5 dl melk, zout, nootmuskaat. Maak de kool schoon, snijd ze in repen en zet ze op met aanhangend water. Schep de groente een keer om als ze geslonken is. Kook de kool beetgaar in 10 min. Giet het kookvocht af en voeg wat zout en een klontje boter toe. Bind het overtollig kookvocht met aangemengde maizena. Of voeg wat zout toe en bind de melk met de aangemengde maizena. Een derde mogelijkheid: maak apart een sausje van de boter, bloem en de melk en roer deze door de kool. Maak het geheel op smaak af met zout en nootmuskaat
LEKKERE KOMBINATIES
Chinese kool doet het uitstekend bij kip en alle vleessoorten. Gekookt, gesmoord, gebakken of rauw in een salade. Maar ook in de soep kunt u Chinese kool goed verwerken. Met kruiden en specerijen kunt u zeker experimenteren: mild of pittig het past beide goed. Wilt u Chinese kool met een andere groente kombineren dan zit u altijd goed met champignons, tomaten, ui, prei en paprika.
ROERBAK MET CHINESE KOOL
400 g gekookte rijst, 300 g mager varkensvlees, zout, peper, kerriepoeder, gemberpoeder, olie voor het bakken, 50 g oedangs of grote garnalen, 2 uien, 1 prei, 500 g Chinese kool, 200 g tauge, ketjap. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met zout, peper, kerrie en gemberpoeder. Verhit de olie en bak het vlees hierin goudbruin. Bak de oedangs even mee en haal het vlees en de oedangs uit de pan. Voeg eventueel nog iets olie toe en bak de gesnipperde uien, de ringen prei en vervolgens de gesneden kool al roerende mee. Heel kort! De groenten moeten knapperig blijven. Voeg de rijst toe en bak deze mee. Doe het vlees en de oedangs erbij met de gewassen tauge en maak het gerecht op smaak af met de ketjap en eventueel nog wat zout, peper, kerrie en gemberpoeder. 
|