De Gezonde Apotheker - Productinformatie Dadels

 

Dadels
Vers en Gedroogd
andere namen zijn: Dates, Medjool, Deglet nour, Zahidi, Sayre, Halawi, Chinese (kook-) dadels, Kahleseh

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm die in subtropische en woestijnachtige gebieden in Noord-Afrika, de Arabische Staten, Californië en Australië groeit. De vingervormige vrucht groeit in groepjes van enkele tientallen hoog in de bomen en verandert tijdens het rijpen van groen in glanzend bruin. Dadelpalmen dragen veel vruchten: de jaaropbrengst is zo'n 50 kg. Tot enkele jaren geleden waren er buiten de landen van herkomst alleen gedroogde dadels verkrijgbaar, maar nu worden ook verse dadels geëxporteerd. Slechts enkele van de vele soorten zijn te koop.

Geschiedenis
Dadels behoren tot de oudste gecultiveerde fruitsoorten ter wereld. Het is aannemelijk dat de Babyloniërs ze zo'n achtduizend jaar geleden al kweekten; uit getuigenissen is in elk geval duidelijk dat ze minstens vijfduizemnd jaar worden gekweekt. Vroeger werd de dadelpalm beschouwd als de 'levensboom'. Elk deel ervan werd gebruikt; de knoppen en de vruchten werden gegeten of gedroogd en vermalen tot bloem, het sap werd gedronken, met de vezeld ging men weven en de dadelpitten werden aan de ezels en kamelen gevoerd. Tot op heden staan dadels bekend als 'het brood van de woestijn'. De oude grieken en Romeinen waren er ook dol op en nuttigden ze vaak in combinatie met vlees.

Variëteiten
Van de talloze dadelvariëteiten worden slechts enkele geëxporteerd en deze worden zelden ionder hun soortnaam verkocht. De geliefdste soort is de goudbruine Deglet Nour (dadel van het licht) uit Noord-Afrika en Israël; daarnaast komt u mogelijk de mierzoete Hallawi of de geurige Khaleseh, met oranjebruine schil, tegen. De lekkerste dadels zijn de grote, rimpelige Medjool-dadels (zie foto boven) uit Egypte en Californië, want die hebben heerlijk zacht, zoet vruchtvlees.

<dadel variëteiten

 

Voedingwaarde
Dadels zijn zeer voedzaam. Ze bevatten meer natuurlijke suikers dan welk ander fruit ook en leveren een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels, kalium, alsmede diverse vitaminen en mineralen. Ze bevatten 144 kcal per 100g.

Kopen en bewaren:

Verse dadels Deze moeten dik en vochtig zijn, met een gladde schil en een enigzins knapperige structuur. Ze worden los en in doosjes verkocht. dadels zijn rijp wanneer ze glanzend bruin zijn. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig; u kunt ze in dit stadium weliswaar eten, maar het vruchtvlees is harder en minder honingachtig dan dat van rijpe dadels. Om ze te laten rijpen moet u de dadles op kamertemperatuur bewaren. Verse dadels kunt u heel invriezen, mits ze niet eerder zijn ingevroren (wat bijna altijd het geval is).

Semi-gedroogde dadels Deze worden in groepjes aan de steel verkocht. ze hebben een rimpelige schil en zijn vrij taai.

Gedroogde dadels Deze geliefde kerstlekkernij, kleverig en zoet, wordt vaak verkocht in een langwerpig doosje met een afbeelding van palmbomen en lkamelen erop. Sinds de komst van verse dadels is hun populariteit afgenomen. Gedroogde dadels worden ook in geperste blokken voor kookdoeleinden verkocht. Sommige oosterse supermarkten hebben kleine, rimpelige rode dadels en zwarte dadels met een rokerige smaak (chinese dadels) in voorraad, maar die zijn alleen geschikt voor bij het koken. Semi-gedroogde en gedroogde dadels zijn maandenliang houdbaar, maar bewaar ze niet in de buurt van sterk ruikende etenswaren zoals uien, want die geur absorberen ze.

<Chinese dadels

Bereiden en koken
Verse dadels kunt u zo eten. Als u ze liever schilt, knijp dan voorzichtig aan de steelkant tot de vrucht eruit springt. U kunt ze ontpitten en vullen met gewone of gekleurde marsepein of met noten. Ook kunt u ze door de suiker rollen, zodat u decoratieve petitfours krijgt.

Verse dadels smaken ook lekker in fruitsalades en wintercompôtes. Verrassend genoeg zijn ze ook heerlijk in hartige gerechten; in Noord-Afrika worden ze gebruikt in tagines (geurige stoofschotels) en kerrieschotels, of als saua of vulling voor vis, vlees of gevogelte. Dadels hebben een zekere affiniteit met kaas. Serveer ze op een kaasplankje of halveer, ontpit en vul ze met roomkaas (bijv. Rambol).

Gedroogde dadels zijn lekker in cake en warme desserts, en combineren goed met walnoten en amandelen. Voor gebruik in de keuken moet u ze ontpitten en fijnhakken met een in heet water gedompelde schaar.

Bron: 'Alles over fruit en fruitgerechten' - Veltman uitgevers

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met Dadels : Bron:

terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>