Ingeregen bonen hangen in de zon aan het droogrek...

Droge bonen
ander namen zijn: knipselbonen, dreuge boon'

In de streken waar veel bonen werden gekweekt, werden de bonen vroeger -naast geweckt- ook vaak gedroogd en/of gepekeld om ze te bewaren. In de zomertijd -juli/augustus- zijn wij nog elk jaar druk bezig met het drogen en inzetten van bonen en snijbonen voor de winter-periode. Voor deze ouderwetse manier van geconserveerde bonen zijn er nog tal van liefhebbers.

Het drogen van bonen :


Vroeger werden slaboontjes gebruikt maar aangezien deze bonen zeer draderig zijn kiezen wij voor een oud Noord-Hollands draadloos ras: de paars gevlekte "Bonte reus".

 

 

 

Nadat ze zijn ingeregen aan een katoenen draad worden ze te drogen gehangen op een houten rek in de wind en volle zon.

 

 

 

 

 

Na een week of twee zijn de strengen bonen droog en worden ze diepingevroren. Na 24 uur worden ze eruit gehaald en weer in de wind en zon gehangen totdat de bonen gaan "rammelen". En dat is het teken dat ze goed gedroogd zijn.

 

 

Bereiding van gedroogde bonen:

Droge bonen kunt u net zo bereiden als gedroogde peulvruchten,
dus eerst 12 uur weken voor de bereiding en de kooktijd bedraagt ca. 3,5 uur.
Dat moet zo lang omdat niet alleen de boon binnenin maar ook de schil moet garen.
De bonen kunnen zo gegeten worden maar er kan ook een stamppot
van gemaakt worden van lekkere kruimige aardappelen (eigenheimers)
met veel spek en verse worst. Echte winterkost dus!

Online Bestellen

Online bestellen van drogebonen en andere peulvruchten (o.a. regionale peulvruchten zoals pronkers, woudbonen, kievietsbonen en grauwe erwten) kan via onze webshop op: Online peulvruchten bestellen en laten verzenden naar elk adres in Nederland, verzendkosten vanaf 3,95 per pakket.

 

Pronkebonen

Recept: Droge bonenstamppot

Links met betrekking tot dit produkt:

Terug naar de vorige pagina.

Startpagina
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>