Hollandse druiven
andere namen zijn: -

De ambachtelijke teelt is één van de oudste tradities die het Westland rijk is. Ooit was de Westlandse economie zelfs afhankelijk van de druiventeelt.

Samen met vele vrijwilligers, kwekers en gesteund door de Westlandse bevolking, koestert de 'Stichting Westlandse druif' een uniek, milieuvriendelijk geteeld streekproduct van bijzondere kwaliteit en heerlijke smaak. Deskundige, groene vingers brengen de trossen tijdens de groeiperiode in model (het zogeheten 'krenten') zodat grote, opvallend gave trossen duiven kunnen worden geoogst. De dauwlaag op de kasdruiven is het bewijs van topkwaliteit.

De doelstelling van de stichting “de Westlandse druif” is om de Westlandse tafeldruiven voor de toekomst te bewaren en in lengte van dagen deze druiven te blijven telen op oorspronkelijke wijze en met gebruikmaking van traditionele en moderne bedrijfsmiddelen.

Bewaren
Hollandse druiven zijn een lust voor het oog. Het komt er op aan deze kwaliteit ook te behouden. Daarom is het van het allergrootste belang de trossen zo weinig mogelijk te verleggen of met de vingers te beroeren, omdat anders de dons die de druiven een schitterend en fris uitzicht geeft, verdwijnt. Daarom ook de trossen steeds vastnemen met de steel en zo verhandelen. Langere bewaring is bij druiven uit den boze. Voor een korte bewaring het product inwikkelen in papier en in de koelkast leggen.

Schoonmaken
Het is niet nodig druiven voor het gebruik te wassen omdat dan de donslaag zou verdwijnen. De tros hij voorkeur in zijn geheel presenteren en indien de tros toch in stukken zou verdeeld worden de steeltjes eraan laten.

Voedingswaarde
Druiven bevatten vitamine C en hebben een reinigende werking. Bovendien zijn druiven caloriearm.

Soorten:

Frankenthalerfrankenthaler

Herkomst
Italië, Zuid-Tirol; een heel oud ras.

Eigenschappen
goede, krachtige groei, maar vatbaar voor meeldauw en botrytis. Matig vervoerbaar en niet lang bewaarbaar.

Oogst
In de ‘koude’ kas ongeveer half tot eind september. In de ‘warme’ kas ongeveer van eind juni tot en met september.

Vrucht
Grote trossen met grote, blauwe bessen, grote opbrengst. In slechte nazomers wil deze druif nogal eens slecht kleuren, hetgeen ook voorkomt bij te grote opbrengsten. De bes wordt dan wel zoet, maar blijft rood of lichtblauw. Remedie hiertegen is voldoende trosdunning uitvoeren en goed krenten.

Snoei
Deze druif wordt op horizontale leggers geteeld, maar kan eventueel ook op jong hout worden teruggesnoeid.

Bijzonderheden
goede druif met een goede smaak.

Black Alicante

Herkomst
Spanje, oud ras, dat via Frankrijk in ons land is terechtgekomen. Wordt vooral in Zuid-Frankrijk maar ook in andere landen rondom de Middellandse Zee als wijndruif gebruikt.

Eigenschappen
Zeer sterke groei en grote vruchtbaarheid, vatbaar voor meeldauw en vruchtbotrytis, kan last hebben van alicanteziekte. Goed vervoer- en bewaarbaarbaar.

Oogst
In de koude kas laat rijpend, eind oktober, begin november. In de ‘warme’ kas ongeveer van augustus tot en met oktober.Vrucht: geeft heel grote trossen met forse, ronde bessen, die mooi diepblauw worden en een dikke waslaag hebben. Grote opbrengst. Moet voor goed afrijpen wel gedund en gekrent worden. Suikergehalte redelijk.

Snoei
Op staande, verticale leggers (stammen) terugsnoeien tot op 2 á 3 ogen.

Bijzonderheden
Heel goede druif. Door het late rijpen niet altijd een voldoende hoog suikergehalte. Deze druif is zeer goed te koelen (koelhuis) en zodoende enkele maanden te bewaren.

Muskaatmuskaatdruiven

Herkomst
Porspronkelijk uit Alexandrië Egypte. Stamt al uit de tijd van de oude Egyptenaren. Wordt in het hele Middellandse Zeegebied gekweekt als wijn- en consumptiedruif.

Eigenschappen
Goede, sterke groei, iets gevoelig voor meeldauw. T ijdens de bloei met een plumeau bestuiven met andere soort om goede bevruchting te verkrijgen. Ze is goed vervoerbaar en redelijk goed bewaarbaar.

Oogst
In de ‘koude kas’ half tot eind oktober. In de ‘warme’ kas juli tot en met september

Vrucht
Grote tros met matige grote bessen die bij voldoende rijpheid goudgeel zijn. Fijne muscaatsmaak en een goed suikergehalte. Krenten om mooie trosvorming te krijgen.

Snoei
Op horizontale leggers, terugsnoeien op 3 á 4 ogen.

Bijzonderheden
Zeer goede tafel- en wijndruif met een zeer fijne smaak. Heeft in de zomer weleens last van verbranding.

Golden Champion

Herkomst
Engeland, in 1863 gekweekt door Thompson.

Eigenschappen
Krachtig groeiende plant, heeft soms last van spint en botrytis. Moet tijdens de bloei bestoven worden met stuifmeel van ander ras om een goede vruchtzetting te verkrijgen. Vochtig en koud weer heeft ook een nadelige invloed op de bevruchting. Tevens is ze goed vervoerbaar en niet zo lang bewaarbaar.

Oogst
In de koude/warme kas aan de late kant, tussen ‘Black Alicante’ en ‘Frankenthaler’ in.

Vrucht
Krijgt behoorlijk lange trossen met grote, gele bessen, die een heel lekkere smaak hebben en goed zoet kunnen worden.

Snoei
Wordt normaal op leggers –horizontaal- gekweekt en teruggesnoeid tot op 3 á 4 ogen. Zomers tijdig dieven verwijderen in verband met lamstelligheid.

Bijzonderheden
Zeer waardevolle tafeldruif, die schitterende trossen kan geven. Vereist wel enige zorg tijdens de nabloei. ‘Golden Champion’ is niet zelfbevruchtend en heeft stuifmeel van een andere druif nodig om vrucht te zetten. Het is niet noodzakelijk er een andere druif bij te planten die ongeveer op hetzelfde tijdstip bloeit; ‘Black Alicante’ is hiervoor goed geschikt.

 

Links met betrekking tot dit product:

terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>