Durian of Doerian

 

Doerian (Durio zibethinus)
andere namen zijn:
Durian, Stinkvrucht


De tropische plantenfamilie van de Bombacaceae of wolboomachtigen, waartoe ook de apenbroodboom of boabab en de kapokboom behoren, levert slechts één fruitsoort van meer dan lokale betekenis. Het is de doerian, een zeer grote, stekelige vrucht die in Zuidoostaziatische landen bijzonder wordt gewaardeerd maar elders in de wereld slechts mondjesmaat wordt gegeten. Belangrijkste oorzaak daarvan: de weerzinwekkende lucht die vooral de rijpe doerian verspreidt.

Herkomst
De doerian is inheems in Maleisië en wellicht ook op Borneo maar wordt tegenwoordig in verscheidene Zuidoostaziatische landen op commerciele basis geteeld. Er zijn ongeveer tien variëteiten, met in begrip van een paar die in het Maleisische oerwoud in het wild groeien. De vruchten ontwikkelen zich aan bomen die 20 tot 40 m hoog kunnen worden. De donkergroene, glanzende bladeren zijn aan de onderzijde goudgeel of zilverkleurig; de grote, kwalijkriekende gele bloemen leven minder dan een dag: ze gaan 's middags open en vallen de volgende ochtend af. De vermeerdering vindt plaats door middel van zaaien en enten.

Omschrijving
De vruchten, die voor de export onrijp worden geplukt, zijn langwerpig of onregelmatig rond van vorm en dicht bezet met stevige, scherpe stekels; ze kunnen 3 kg zwaar worden. Ze zijn (bij Europeanen) berucht om hun doordringende geur, die het midden houdt tussen oude schimmelkaas, rotte uien of eieren en terpetijn; waarschijnlijk wordt de lucht veroorzaakt door zwavelverbindingen in de vrucht.

Het gelige-witte vruchtvlees, eenmaal uit de schil genomen, is minder doordringend van geur. Het is romig van consistentie en heeft de smaak die even gecompiceerd is als de geur: iets van banaan en gedroogde vijgen, met een vleugje gestoofde ui en amandel en met en duidelijke nasmaak van vanille. Het eten van het vruchtvlees laat een knoflookachtige mondgeur achter.

In Azië worden ook de zes tot achtien okerkleurige zaden gegeten (meestal geroosterd, gekookte zaden worden betons genoemd). In sommige teeltlanden wordt het vruchtvlees gedroogd of tot pasta verwerkt; pogingen om het te vriesdrogen of op andere wijze te conserveren zijn tot nu toe op niets uitgelopen.

Kostbaar
Doordat de doerian alleen via de lucht kan worden vervoerd (en vanwege de stank eigenlijk alleen in vrachtvliegtuigen) is de prijs op de Europese markt vrij hoog.
De vruchten worden daar dan ook vaak in stukken en per gewicht verkocht. Vooral na het versnijden echter moeten ze onmiddelijk worden geconsumeerd; complete vruchten zijn na aankomst in Europa een aantal dagen houdbaar.

Afrodisiac
In combinatie met alcohol schijnt de durian verdovend te werken. Een teveel van beide kan in verband met de bloeddruk verhogende werking van de vrucht fatale gevolgen hebben (hartaanval). Geloofd wordt dat de durian goed is voor de potentie.

Wanneer is een durian rijp?
Een durian is rijp zodra hij aan de onderkant begint open te scheuren. Wacht totdat je vanillekleurig vruchtvlees begint te zien (en ruikt!). Andere indicaties van rijpheid zijn:

  1. de punten van de stekels worden donkerder van kleur.
  2. Ook worden de puntige stekels wat elastischer (je kunt ze heen en weer bewegen).
  3. Als je vrucht schud dan kun je voelen dat er iets binnenin beweegt.
  4. Door met een vlakke hand op de vrucht te kloppen: hol geluid=rijp, dof geluid-onrijp

Rijp!


Gebruik
Vruchtvlees vers eten, uitlepelen met lepel of vork. Onrijpe vruchten koken en verwerken tot soep of groenteschotel (fijnhakken en vermengen met zout of azijn). Verwerken in ijs. Zaden roosteren of bakken in olie en eten met rijst. De stekelschil kan goed worden gedroogd en als decoratie gebruikt worden (na het drogen verdwijnt de penetrante geur en ruikt dan meer naar vanille).

Hoe te openen? Zie het filmpje hieronder:


Tip:
Een prima combinatie met durian is de mangistan . Deze exotische en iets zurige vrucht maakt de durian wat minder zwaar om te eten.

Tip2:
Durian smaakt erg lekker samen met...een kopje koffie!

Verkrijgbaarheid
Aanvoertijden: April- juli en september-oktober.
Af en toe hebben wij (De Gezonde Apotheker - Veendam ) deze vrucht in ons assortiment maar meestal kopen we de vrucht in op bestelling .Vandaag bestelt kan deze de volgende dag in onze winkel gehaald worden (onder voorbehoud van verkrijgbaarheid op de groothandelsmarkt in Amsterdam).
Bestellen en verzenden naar uw adres in Nederland kan via onze online-shop.


Voedingswaarde per 100 g

Vruchtvlees: 600-750 kJ. Rijk aan vitamine C, B1 en B3, rijk aan mineralen.

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met durian : Bron:
Kokkie Blanda (Indonesische recepten)
Kokkie Blanda (Indonesische recepten)

Doeriansnoep

 

 

 

 

 

 

 

Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>