Deze aardappelen zijn niet meer geschikt voor consumptie.

Aardappelen

Groene aardappelen giftig
Wanneer aardappelen aan licht worden blootgesteld worden ze groen en neemt het giftige solanine gehalte toe. Solanine is een alkaloïde dat van nature voorkomt in aardappelen, met name in de schil van onrijpe aardappelen, maar het zit ook in de uitlopers van wat oudere aardappelen.

Zorgvuldig behandelen en goed schillen

Het solaninegehalte van aardappelen kan sterk variëren. Tegenwoordig worden aardappelrassen geteeld met lagere solaninegehaltes. Door beschadiging of het bewaren van de aardappelen in (zon)licht of in een koude en vochtige omgeving, kan het solaninegehalte van aardappelen echter stijgen. Het zorgvuldig bewaren en behandelen van aardappelen voorkomt dit. Ook wordt een groot gedeelte van de solanine verwijderd door de aardappelen te schillen en bruine, beurse en groene plekjes weg te snijden. Snijd plekjes ook goed weg wanneer de aardappels in de schil worden gegeten. Het is verder belangrijk de uitlopers van aardappelen ruim weg te snijden.

tips over het omgaan met en bewaren van aardappelen:

 • Eet geen groen verkleurde aardappelen.
 • Zorg dat aardappelen altijd donker bewaard worden.
 • Schil groene plekken ruim weg. Dit geldt ook voor bruine en beurse plekken.
 • Schil ook uitlopers (oude aardappels) ruim weg.
 • De vitaminen in aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Bewaar aardappelen daarom op een koele, donkere en droge plaats .
 • Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
 • Indien te koud (vorst) bewaard: de aardappelen drogen snel uit en het zetmeel zet zich om in suiker; de aardappelen krijgen zo een onaangename zoete smaak. Bij bakken en frituren kleuren ze ook te snel bruin.
 • Aardappelen worden best bewaard in een geperforeerde papieren zak, in een net of in een open mand in een goed verluchte donkere kelder(kast) tussen 2 en 10°C (± 7°C). Schud ze af en toe om.
 • Bewaar aardappelen nooit in een plastikken zak. In een plastikken zak zonder gaatjes ontstaat snel condens waardoor de aardappelen sneller gaan rotten.
  Bovendien zijn aardappelen in een plastikken zak meer blootgesteld aan licht wat eveneens de vitamineafbraak en de groenkleuring bevordert.
 • Behandel aardappelen voorzichtig. Als ze ruw op de grond of in een bewaarbak worden gegooid, krijgen ze gemakkelijk blauwe plekken. Deze stootplekken zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op de smaak. Ze worden bij het koken wel bruin-zwart wat niet aantrekkelijk is.


  bron: www.gezondheid.be en www.voedingscentrum.nl

Webshop: Vers-bestellen.nl

terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>