Kardoen
andere namen zijn: Spaanse artisjok, cardoon, cardons, kardone, cardy
Grote bladrijke, distelachtige planten met zware, vlezige bladstelen. In de herfst wordt het schuin omhoog staand blad bijelkaar gebonden en omwikkeld met zwarte plastic-folie; de toppen van de planten worden afgesneden. Na ongeveer twee weken worden de struiken bij de grond afgesneden. De vezelige, buitenste bladstelen worden verwijderd; de binnenste, gebleekte stelen zijn geschikt voor consumptie. Smaak is bitter en lijkt op artisjokken (de plant is waarschijnlijk een voorouder van de artisjok).
Oorsprong:
Middellandse Zeegebied
Aanvoer
September-november.
Gebruik
Gebleekte bladstelen ontdoen van wortelresten en bladgroen, in stukken snijden en (ter voorkoming van zwartkleuring) even onderdompelen in water met een scheutje azijn. Kardoen moet lang koken voor ze gaar is.
Houdbaarheid
Gebleekte struiken enige weken (bij lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid). Bij uitdroging wordt de groent erg vezelig.
Voedingswaarde per 100 g.
252 kJ/60 kcal; 19g koolhydrtaten; 3 g eiwit; 40 mg calcium; 1,0 mg ijzer; 10 mg vitamine C.
Links met betrekking tot dit product:
Links naar recepten met Kardoen : |
Bron: |
|
|
|
|
- |
- |
- |
- |
|