KERSEN

Er bestaan zoete en zure kersen. Zure kersen, krieken genoemd, zoals de morel worden verwerkt in dranken. Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwart-purper, helderrood, geel met een rode blos en oranje-geel. De zoete kersen groeien aan grote bomen en komen in het wild voor in bijna heel Europa, West en Centraal Azië. Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn.

Hollandse kersen uit de kas komen vanaf half mei op de markt (hangt mede af van de weersomstandigheden, het ene jaar wat vroeger dan het andere jaar). De voordelen die kaskersen hebben boven 'openluchtkersen'. "Ze zijn wat groter, wat donkerder en ook wat zoeter. Hollandse ('openlucht' ) meikersen komen in juni tot half juli in een beperkte hoeveelheid op de markt en zijn in korte periode te koop en zijn iets minder zoet.

In de wintermaanden zijn kersen sporadisch verkrijgbaar, afkomstig uit onder meer Chili, Canada en Australie (Tasmanië). Kersen komen vaak in bakjes in de handel maar worden ook los verkocht.


Gebruiktips kersen
-Spoel eerst de kersen en verwijder pas nadien de steel.
-Vul een groot glas op voet afwisselend met vanillevla of -ijs en ontpitte kersen.
-Versier met bovenop kersen met steel eraan.
-Kersen horen thuis in alle gebakjes met fruit: kersencake - kersenstrudel - kersen - zwarte woud taart.


Krieken
Kook krieken even op samen met suiker, flambeer ze met kersenlikeur en serveer bij roomijs.
Krieken warmt men op in een saus bij wit vlees of gevogelte, bijvoorbeeld klaar gemaakt met kriekenbier.


Bewaring
Koop alleen glanzende stevige vruchten. Ze mogen niet gekneusd zijn omdat de bewaring dan slechts heel kort is. Bewaar de vruchten in de koelkast maar spreid ze uit op een bord of schaal omdat bij een te dichte stapeling de vruchten sneller gekneusd zijn en kunncn beschimmelen en rotten. Langere bewaring is uit de boze.
Schoonmaken en bewaren
De vruchten wassen in koud water. Niet onder stromend water houden omdat dan de vruchten kunnen heschadigd worden. Laten lekken in een vergiet. daarna snel verbruiken of verwerken.


Voedingswaarde per 100 gram:
Kcal: 65
Eiwit: 1,1 gram
Vet: 0,1 gram
Koolhydraten: 14,7 gram
Vezels: 1,9 gram
Vit C: 7 mg
Calcium 17 mg
IJzer: 0,3 mg

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met komkommer : Bron:

terug