Kokosnoot
andere namen zijn: klapper, coconut (Eng.)

Enigzins langwerpige, ronde vrucht, 10 tot 15 lang en doorgaans overdekt met bruine vezels. Deze vezels zijn de middelste laag van de vruchtwand. De buitenste laag is bij het rijp worden al verdwenen; de binnenste laag wordt gevormd door de harde dop van de kokosnoot. Op de noot bevinden zich drie donkere plekken. Het zijn de resten van de vruchtbladen waaruit het vruchtbeginsel was opgebouwd. Twee ervan zijn slechts lichte inzinkingen; de derde bestaat in feite uit een opening in de harde dop waardoor het kiemblad naar buiten kan groeien. In de dop bevindt zich het kiemwit; bij geheel rijpe zaden bestaat dit uitsluitend uit wit, vet en vezelig vlees; bij nog niet rijpe zaden voor een deel uit halftroebele, vuilwitte vloeistof, de kokosmelk. De echte kokosmelk (of klappermelk) ontstaat door het mengen van klapperwater met uitgeperst (of geraspt) vruchtvlees van de kokos.

Oorsprong
Azië

Produktielanden
Vrijwel alle tropische landen ter wereld.

Gebruik & Smaak
Hoor je het vocht klotsen, dan is de noot van goede kwaliteit. Om een kokosnoot open te maken neem je een hamer en een grote spijker. Sla hiermee een gaatje in twee van de drie donkere plekken bovenop de noot. Je kunt dan het kokoswater eruit laten lopen in een glas. Een verse kokosnoot geeft je minstens één glas sap. Als alle sap eruit is sla je de spijker vlak naast één van de drie donkere plekken, totdat er een barst ontstaat. Sla dan steeds op een plekje in de barst zodat deze groter en langer wordt. Maak een heleboel kleine stukjes wat het makkelijker maakt om het vruchtvlees eruit te halen. Het witte vruchtvlees komt gemakkelijk los als je een mes tussen het bruine vel en het vruchtvlees zet. Eenmaal geopend moet de kokosnoot binnen 2-3 dagen worden opgegeten. Bewaar de stukjes in een glazen pot in de koelkast. Vruchtvlees vers eten of verwerken in gebak, ijs, kerriesaus, etc.

Aanvoer
Gehele jaar uit verschillende landen.

Houdbaarheid
Geruime tijd; op den duur verdwijnt echter het vloeibare kiemwit (bij schudden hoorbaar). Eenmaal geopend moet de kokosnoot binnen 2-3 dagen worden opgegeten.

Voedingswaarde
Zeer calorierijk door hoog olie-gehalte.

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met verse kokosnoot : Bron:

terug

Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>