Kumquat
andere namen zijn: nagami, dwergsinaasappel
Ronde of langwerpige vrucht, 2 tot 4 cm lang of in doorsnee en helderoranje van kleur. De eetbare schil is tamelijk dun en omvat lichtoranje vruchtvlees, dat in een aantal segmenten is verdeeld. Naast de 'Nagami' zijn de 'Marumi', een ronde kumquat, en de 'Meiwa', een rondovale kumquat, regelmatig in Nederland te koop.
Gebruik & Smaak
Vers eten (met schil); de smaak is friszuur (soms wat wrang) of zoet en heeft een enigzins kruidige en bittere sinaasappelsmaak. Het vruchtvlees bevat meestal vrij veel pitten. Kumquats kunt u verwerken tot marmelade of in fruitsalades; in schijfjes of met ingeprikt gaatjes serveren in coctails die een sinaasappelsmaak verdragen.
Oorsprong
China
Aanvoer
Het gehele jaar (diverse landen)
Aanvoerlanden
Frankrijk, Italië, Spanje, Zuid-Afrika, Brazilië
Houdbaarheid
Ongeveer een week bij kamertemperatuur.
Voedingswaarde
100g.: 274 kcal; 3,8g eiwit; 266 mg calcium; 2,530 i.e. vitamine A, 151 mg vitamine C.
Links met betrekking tot dit product:
Links naar recepten met Kumquat : |
Bron: |
|
|
|
De Gezonde Apotheker
|
terug
|