Mandarijnen
andere namen zijn: Satsuma's , Tangerine


Binnen de groep van mandarijnen worden drie typen onderscheiden: de 'echte' mandarijnen, de satsuma's en de tangerines. Bovendien rekent men een aantal kruisingen toe, niet alleen van de drie typen onderling maar ook van een van deze typen met bijvoorbeeld grapefruit, sinaasappel en bittersinaasappel. Alle mandarijnachtigen zijn zoet en gemakkelijk te pellen; er zijn zowel rassen met als zonder pit.

De verschillende soorten citrusfruit laat zich erg gemakkelijk kruisen zodat er nog regelmatig nieuwe kruisingen en kruisingen van kruisingen worden aangeboden. Hieronder een paar, meeste bij de consument bekende, soorten van de vele kruisingen die er bekend zijn:

Clauselina
De clauselina is waarschijnlijk een kruising van Clementine en Satsuma. De clauselina is kortstondig aan de markt tijdens de start van het mandarijnen seizoen, te weten; september tot half oktober. Aanvoer voornamelijk uit Spanje en Turkije.

Clementine
De 'Clementine'is een toevalkruising geweest, in 1902 in Algerije ontdekt in de tuin van pater Pierre Clément (vandaar de naam). Deze zeer populaire mandarijn is meestal (niet altijd) platrond van vorm en dieporanje van kleur. Het vruchtvlees, waarin de pitten doorgaans ontbreken, is sappig en zoet en de segmenten zijn binnen de gemakkelijk te verwijderen schil slechts losjes met elkaar verbonden. De aanvoer uit vooral Spanje, Italië, Marokko en Algerije vindt plaats tussen november en eind februari.

Clemenvilla (Persmandarijnen)
Een kruising tussen 'Clementine' en tangelo 'Orlando', afkomstig uit Spanje. Dieporanje vruchtvlees, geen pitten. Kan ook gebruikt worden als persmandarijn vanwege de strakke (moeilijk pelbare) schil.
Echte mandarijnen

Mandarijn, de èchte mandarijn (afbeelding hiernaast)
Geen kruising maar gewone echte mandarijnen van vroeger, met pit maar wel met de karakteristieke mandarijnensmaak en vol sap. Steeds moeilijker te verkrijgen en kostbaarder. Ze worden aangevoerd van het eiland Sicilië of Zuid-Italië. Makkelijk te pellen.

Minneola
De minneola is een kruising tussen een tangerine en grapefruit (tangelo's dus). Kenmerkend voor deze kruising is het 'neusje', een uitstulping van de schil bij de plaats waar de steel heeft gezeten. De vruchten zijn dieporanje van kleur, ze hebben zeer sappig zacht vruchtvlees met een friszoete smaak en een kenmerkend, pittig aroma; ze bevatten slechts enkele pitten. De schil is zeer makkelijk af te pellen. Tip: ze zijn ook ideaal om uit te persen.

King
De 'King' is een hybride met een onduidelijke achtergrond (tangerine x orange), een tangor, afkomstig uit Maleisië en reeds in 1880 aangeplant in Californië, Florida en Japan. Het ras is vooral geschikt voor teelt in een zeer warm klimaat en wordt dan ook verbouwd in de Amerikaanse staten Florida en Arizona, in Afrika en Australië. De platronde vruchten zijn geelgroen tot oranje van kleur en hebben lichtoranje vruchtvlees met een friszoete smaak. Het bevat wel veel pitten. Aanvoer tussen mei en september.

Murcott
De 'Murcott', ook wel 'Honey Tangerine' of 'Murcott Honey Orange' genoemd, is een kruising van tangerine en sinaasappel en is sinds 1958 op de markt. De vruchten, die vooral uit de Verenigden Staten komen (tussen december en april) hebben een afgeplatte vorm en zijn donkeroranje van kleur. Het sappige, dieporanje vruchtvlees bevat 20 pitten.

Nadorcott nieuw
De Nadorcott is een vrij nieuwe kruising uit de 'Afourer' familie. Hij is makkelijker te pellen dan de Murcott en bevat van nature geen pitten. De Nadorcott heeft een uitgesproken mandarijnen-aroma en heeft dieporanje sappig vruchtvlees.

1-2-2010, Vraag van een websitebezoeker over Nadorcott:

Beste gezonde apotheker,

Nadat ik bij de lokale supermarkt een netje Nadorcott mandarijnen (herkomst spanje) had gekocht, wilde ik graag iets meer weten van dit soort. Daardoor kwam ik via een google zoekaktie op de volgende pagina van uw website uit: Als eigenschap van de Nadorcott staat o.a. vermeld: “Hij is makkelijker te pellen dan de Murcott en bevat geen pitten”. Ik dacht bij mezelf, nou dat is mooi. Dus ik begon te pellen, en stopte het 1e partje in mijn mond. Oeh! een pit!, hee, nog een, en nog een! Drie pitten in het 1e partje! Uiteindelijk zaten er in de mandarijn
10 pitten, en in de volgende mandarijn van hetzelfde netje 9. Nu vraag ik mij af, wat klopt er niet?
De mandarijnen in het netje, of de informatie op uw website?Kunt u daar misschien antwoord op geven?

Antwoord:
Beste,

Van nature is de Nadorcott evenals alle Clementine soorten geheel pitloos. Dit geldt alleen als ze geïsoleerd geteeld zijn. In de praktijk lukt dit niet altijd omdat de bomen door bijen worden bestoven. In Spanje is het
zelfs zo dat volgens de wet imkers hun bijen niet in de buurt van deze plantages mogen houden. De Clementines/Nadorcott zonder pit leveren voor de kwekers drie keer zoveel geld op dan wanneer ze pitten bevatten. Er zijn dus plantages waar het per ongeluk mis gaat en er een hele partij nadorcotts pitten bevatten.
In de toekomst zal dit probleem verholpen zijn doordat onderzoekers bezig zijn mandarijnen te ontwikkelen die bijna geen zaden produceren.

Wij hebben momenteel drie soorten mandarijnen te koop in onze winkel:

Clementine Afourer (=Nadorcott) uit Marokko (bijna zonder pit, ca 1 pit per 3 vruchten)
Clementine uit Italië (bijna zonder pit, ca. 1 pit per 3 vruchten)
Mandarijn uit Italië (Dit zijn de originele mandarijnen van vroeger met hun karakteristieke smaak maar vol met pitten, ca 15 per vrucht)


Ik hoop dat hiermee uw vraag is beantwoord.

 

Okitsu
Vroegrijp ras, lijkt uiterlijk op de Satsuma. Makkelijk te pellen en zonder pit. Friszoet van smaak.
Teeltlanden zijn:
Argentinie (begin april) en Spanje.

Ortanique
Vrij grote vrucht, afgeplat, met een dik rimpelige schil die olieachtige en kleverige aandoet en daarom wat moeilijk te pellen is. Deze mandarijn is zeer sappig en vol van smaak, bevat een enkele pit. Verkrijgbaar van februari tot mei. Teeltland: Spanje

Satsuma
'Unshiu mikan' is de oorspronkelijke naam voor deze groep mandarijnen die in Japan ontstaan is uit een zaailing van de 'Tsao Chieh'- mandarijn (waarschijnlijk al in de 7de eeuw geïmporteerd uit China). De naam 'Satsuma' kreeg de groep pas in 1878 van de vrouw van de toenmalige Amerikaanse amasadeur in japan. De belangrijktste teeltlanden van de 'Satsuma' zijn in Japan en Spanje. In Spanje wordt vanaf 1930 voornamelijk het ras Owari geteeld. Het is een vroege cultivar, plat van vorm en met een lichtoranje schil. Het in principe friszoete vruchtvlees bevat geen pitten. In Japan wordt het vroegrijpe ras Wase gekweekt.

Temple
De 'Temple' is een tangor die veel op de 'King' lijkt. Het is een kruising waarvan de ouders niet bekend zijn; waarschijnlijk gaat het om een afstammeling van een mandarijn en een sinaasappel. Het zijn grote ronde of platronde vruchten met een dieporanje, meestal sterk gerimpelde schil. Het vruchtvlees is sappig en smakelijk en heeft
een pittig aroma. Bevat wel veel pitten. Sinds kort is er nu ook een
seedless
tempel-mandarijn (zonder pitjes) op de markt.

Links met betrekking tot dit product:

terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>