Morilles of Morieljes

De morielje is er in veel variëteiten; het zijn allemaal paddestoelen die in het voorjaar groeien.  De paddestoel heeft, afhankelijk van de variëteit, een zeer lichtbruine tot donkerbruine hoed met gaatjes en een witte steel.  De hoed lijkt op een spons.  De steel en binnenkant van de hoed zijn hol en daardoor is deze paddestoel bij uitstek geschikt om te vullen.

Smaak:

Morieljes hebben een door kenners zeer gewaardeerde smaak. De smaak van de morielje is kruidig en komt goed tot zijn recht in wildgerechten of ragouts. Ook gedroogde morieljes zijn zeer smaakvol en zeer geschikt als vervanging voor de verse soortgenoot. De paddestoel kan niet rauw gegeten worden.

Houdbaarheid:
Mits voortdurend gekoeld bewaard is de paddestoel enkele dagen houdbaar.

Schoonmaken en bereiden
Morieljes kunnen het beste gehalveerd worden voordat ze schoongemaakt worden omdat er nogal eens zand op en in de paddestoel kan zitten. Na het schoonmaken moeten ze meteen bereid worden. De gedroogde exemplaren moeten goed geweekt  worden. Het vocht dat overblijft na het weken kan beter niet gebruikt worden omdat er vaak zand achterblijft.

Tips:

  • - morielje in soepen;
  • - gebakken morielje in lauwe salade;
  • - morille in ragout;
  • - gesmoorde morieljes met ui als basis voor saus;
  • - je kunt verse morilles heel goed vullen met bijvoorbeeld ganzenlever, kippenlever, gehakt, stukje vis, paddestoelen of bolletje mozzarella en dan pocheren in kippenbouillon.
  • - gebakken morieljes met uitgebakken rookspek en ui.

Kalender
De kans dat er in Nederland in het voorjaar verse morieljes verkocht worden is erg klein. In het seizoen verkopen wij wel verse morilles en anders kan het natuurlijk altijd besteld worden! De rest van het jaar zijn er gedroogde morilles.

Recepten
Morielje roomsaus
Bospaddestoelen met kipschnitzel

Startpagina terug