OPPERDOEZER RONDE

De Opperdoezer Ronde is een uniek ras dat alleen goed wil gedijen op wat hoog gelegen, lichte zavelgrond rondom Opperdoes. De 150 hectare aardappelland rondom dit West-Friese dorp is de enige plaats ter wereld waar deze vroege aardappel geteeld wordt. De 70 telers in Opperdoes rooien hun aardappelen nog op de ambachtelijke manier: met de hand. Voor eind september zijn alle Opperdoezer Rondes uit de grond, waarna zij via de veiling hun weg vinden naar de speciaalzaken. Puur natuur en overheerlijk!

Bewaren
Bewaar de opperdoezer ronde op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Ze zijn dan zo'n 4 tot 6 weken houdbaar .

Kooktype
De opperdoezer ronde behoort tot de vastkokende aardappelsoorten. Dit houdt in dat de aardappel niet stuk valt tijdens het koken. Hiermee is de aardappel geschikt voor zowel koken als bakken.

Schoonmaken
Opperdoezer ronde zijn aardappeltjes die minder makkelijk schillen. Dit komt door het kleine formaat en de onregelmatige vorm. Boen de aardappelen daarom schoon en schrap ze.

Verkrijgbaarheid
Deze specialteit is verkrijgbaar van half mei (kas en plastic tunnels) tot eind oktober.

Basisrecept
Hoe worden deze aardappeltjes in het plaatsje Opperdoes gegeten? Boen de aardappeltjes schoon en schrap ze. Kook ze in water met wat zout in ca. 18 minuten gaar. Dien de aardappeltjes op met een schaaltje gesmolten roomboter. Aan tafel worden de stukjes aardappel dan in de roomboter gedoopt.

Hoeveelheid per persoon
Gebruik 250 à 350 gram opperdoezer ronde per persoon. Voor het bakken of het maken van een salade heeft u slechts 200 tot 250 gram nodig.

Tip
In het plaatsje Opperdoes wordt deze aardappel gegeten met bospeen of bloemkool. De combinatie met "draadjesvlees" en een frisse, groene salade is echter ook niet te versmaden.

Startpagina terug