Paprika

Een vruchtgroente, oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika. In ons land worden paprika's voornamelijk onder glas geteeld.

Bewaren
U kunt ze het best op een koele, donkere plaats bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de groente snel bederft.

Verschillende vormen en kleuren
Naast de bekende groene, rode en gele paprika's zijn ook paarse, bruine, zwarte, witte en oranje paprika's te koop. De vorm is blokvormig of puntig.
De smaak van paprika's varieert van pittig tot vrij zoet. Rode (eigenlijk rijpe groene paprika's), gele en oranje paprika's smaken het mildst en het
zoetst. Zonder schil smaken alle kleuren paprika's overigens veel milder.
tip:Als u een paarse paprika verhit, verliest deze zijn kleur en wordt groen: iets om rekening mee te houden als u de paprika als kleur-effect in een gerecht wilt gebruiken.

Gezondheid
Paprika bevat geen vet, is rijk aan vitamine C en stimuleert de bloedsomloop. Rode paprika's bevatten 2 keer zoveel vitamine C als groene (150 mg per 100 gram).
Groene paprika levert ± 16 kcal per 100 gram, andere kleuren ± 28 kcal per 100 gram.

De Hongaarse keuken is ondenkbaar zonder paprika. Paprika is tijdens de Turkse overheersing door de Turken in Hongarije gebracht. De Hongaren hebben het tot hun nationale specerij gemaakt.

Verkrijgbaarheid
Hollandse paprika's komen meestal uit het Westland. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar, met een topaanvoer in augustus en oktober.

Aankoop
Verse paprika's zijn stevig en hebben een gladde schil, zonder rimpels. Reken op ± 250 gram paprika per persoon als u de groente gebakken of gestoofd eet en op 1 paprika per persoon als u deze in een salade verwerkt.

Bereiden
Schoonmaken en bereiden: Verwijder na het wassen de steel, de zaden en de zaadlijsten en snijd de paprika in ringen, blokjes of repen. Wilt u de paprika vullen, snijd dan het kapje eraf en haal de zaadlijsten eruit. De schil kunt u eventueel met een dunschiller verwijderen (sommige mensen krijgen daar namelijk maagklachten van). Of rooster de paprika's eerst en ontvel ze dan: prik de paprika aan een vork en houd hem boven de gasvlam (keer regelmatig, zodat de schil aan alle kanten verschrompelt en donker kleurt). Of leg de paprika's ± 25 minuten in een hete oven van 225°C en laat ze ± 5 minuten in een gesloten plastic zak uitdampen. De schil laat daarna heel makkelijk los.

De soorten op een rij:

Rode paprika's
Door hun zoetere smaak zijn rode paprika's zeer veelzijdig bruikbaar: rauw in salades of als rauwkost, maar ook verwerkt in warme gerechten zoals sauzen, roerbakgerechten, ovenschotels en stoofpotjes.

Groene paprika's
Groene paprika's zijn met hun pittige en kruidige smaak uitermate geschikt voor verwerking in warme gerechten zoals roerbakgerechten, stoofpotjes, ovenschotels en (pasta-)sauzen.

Gele paprika's
Gele paprika's worden mede dankzij hun zeer decoratieve kleur en zachte, zoete maar toch ook frisse smaak veel gebruikt voor verwerking in salades en rauwkost.

Oranje paprika's
De oranje paprika's worden in warme gerechten, salades en als borrelhapje gebruikt.

Witte paprika's
De witte paprika heeft een pittige smaak en is daarom bij uitstek geschikt voor verwerking in warme gerechten. Tevens is de paprika geschikt voor decoratie bij gerechten.

Bijzondere kleuren paprika's
De paprika's in bijzondere kleuren worden, gezien hun exclusieve karakter, het meest gebruikt in het professionele catering-segment en door restaurants. De paprika's hebben een hoge decoratieve waarde; ze worden dan ook voornamelijk als garnering gebruikt om gerechten een bijzonder kleuraccent te geven. Vanwege hun zoete smaak zijn de bruine paprika's bij uitstek geschikt voor toepassingen in salades.

Mini-paprika's
Deze paprika's zijn vooral geschikt om te vullen en -koud of warm- op te dienen als bijzonder borrelhapje of voorgerecht. In ringetjes gesneden vormen de mini-paprika's een kleurrijke garnering van salades. Ze zijn door hun grappige, kleine formaat en hun aantrekkelijke kleuren bijzonder decoratief.

Zoetpuntpaprika's (Paprica Punta)
De Paprica Punta bevat nauwelijks zaad en is daardoor uitermate geschikt voor salades, rauwkost of voor 'uit-het-vuistje'. De volle, extreem zoete smaak combineert goed met gerookte producten, zoals kip, tahoe of vis. Bovendien is de smalle puntvorm praktisch in gebruik. De gesneden ringen kunnen leuk worden verwerkt in bijvoorbeeld salades.

Links naar recepten met Paprika : Bron:

Terug naar de vorige pagina.

Startpagina
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>