Betasweet
andere namen zijn: Paarse wortel, Zwarte wortel, Oerwortel


De wortel zoals we hem maar al te goed kennen is niet altijd zo mooi rood/oranje geweest. Oorspronkelijk was de wortel zoals hij meer dan 2000 jaar geleden in het Midden Oosten door ons ontdekt zwart van kleur. En nog steeds vindt men in het Midden en Verre Oosten donkere wortelrassen.

In Europa is in de 17e eeuw de zwarte wortel door Nederlanders gekruist met gele wortels en zo is de rood/oranje wortel ontstaan.

Het feit dat we nu weer een paarse wortel kennen is te danken aan een Amerikaanse professor die de oranje wortel weer gekruist heeft met een zwarte wortel uit het Verre Oosten Dit lijkt eenvoudig, maar hier ligt vele tientallen jaren werk aan ten grondslag.

De nieuwe wortel, die hij Betasweet noemde, heeft de goede eigenschappen van zowel de huidige als de oerwortel in zich. Hij is sappiger en zoeter van smaak en bevat 40% meer caroteen dan de huidige wortel. Dit caroteen zit met name in de paarse kleurstof anthocyan.

Een verrassend element van de Betasweet is dat hij er heel decoratief uitziet, met zijn mooie paarse buitenkant en fel oranje hart.

Bereidingswijze
De Betasweetwortel kan op dezelfde manier geconsumeerd worden als de oranje wortel. Het beste en gezondste rauw gewassen en in plakjes gesneden of verwerkt in een salade. Probeert u het eens met een lekker dipsausje.

Uiteraard kunt u de Betasweet ook gewoon water koken. Pas op dat de Betasweet korter wordt gekookt omdat anders de kleurstoffen uit de wortel worden gekookt. Het beste is om de wortel ongeschild in zijn geheel te koken.

Links met betrekking tot dit product:

 

Links naar recepten met paarse peen : Bron:

terug

Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>