Chili pepers
andere namen zijn: Spaanse pepers

Na zout is de Spaanse peper de belangrijkste specerij ter wereld. In tegenstelling tot paprika's, waar pepers nauw verwant aan zijn, verschillen ze sterk in smaak en scherpte: van 'gaat nog net' tot 'schroeiend heet'.

Capsaïcine
De scherpe smaak van pepers wordt veroorzaakt door een stof, het zogenaamde capsaïcine, dat zich vooral concentreerd in zaadlijsten en pitjes. Om deze reden is het (tenzij u een echt heet gerecht wilt) aan te raden de pitjes te verwijderen uit pepers.Draag tijdens het snijden van pepers keukenhandschoenen, want casaïcine dringt in de huid en is niet afwasbaar. De sterke stof prikkelt ook slijmvliezen van keel en ogen, zet daarom een raam open tijdens de bereiding van gerechten met pepers (vooral bij het bereiden van eigengemaakte sambal is dit sterk aan te bevelen!).

Capsaïcine lost nauwelijks op in water, maar zeer goed in vet. Daarom helpt spoelen met water niet om de hete smaak weg te krijgen, maar melk wel. Melk bevat namelijk vet. Ook alcohol, mits van voldoende sterkte (jenever) werkt goed, capsacaine lost namelijk ook goed op in alcohol. Bier bevat niet genoeg alcohol, dus heeft nauwelijks effect.

Heetheidmeter
Heetheid wordt niet aangegeven als de hoeveelheid capsaïcine, maar in zogenaamde Scoville Eenheden (SE). De schaal is door Wilbur Scoville in 1912 ontworpen en meet de heetheid van verdunningen van een bepaald peper-extract ten opzichte van een niet hete peper. Hoe meer je moet verdunnen voor dezelfde heetheid, des te hoger de hoeveelheid Scoville eenheden.

Koopinformatie
Pepers zijn het gehele jaar verkrijgbaar. In de zomer en herfst uit de Hollandse kas. Aanvoerlanden zijn verder Spanje, Turlije, Thailand en Indonesië.

Variëteiten op volgorde van heetheid (Scolville eenheden)
(klik op onderstaande pepersoorten voor meer info met een afbeelding)

Zoet 0-1000 SE

Mild 1000-3000

Medium 3000-6000

Heet 5000-100,000 Zeer heet 80,000-300,000

Ancho/Pablano

Bananapepper Hot

Cayenne Chiltepin

Bermuda Hot

Jalapeños

Serrano Habañero

Rellenos/Anaheim

Ortega

Rocotillo

Tabasco Madame Jeanette

Bananapepper /
Hungarian Yellow Wax

Spaanse peper

Ortega

  Rocoto

 

 

 

  Thai hot

 

 

 

   

Houdbaarheid
Na aankoop zijn pepers nog 2 à 4 dagen houdbaar op een koele plaats (12 C). Gedroogde pepers zijn vrijwel onbeperkt houdbaar.

Gebruik
Was pepers voor gebruik en verwijder het steeltje. Halveer ze met een mes in de lengte en schraap met een mesje de zaadlijsten met zaadjes eruit (bij een extra heet gerecht laat u de zaadjes zitten). Snijd het vruchtvlees in ragfijne reepjes. In landen als Mexico en Indonesië worden er meerdere pepers in één gerecht evrwerkt. Beginners moeten het maar houden bij een halve of hele peper.

Voedingswaarde
Vitamine C: 76; B-Caroteen: zeer veel; ijzer: ruim aanwezig; kcal: 329

Links naar recepten met chilipepepers : Bron:
De Gezonde Apotheker

Exotisch fruit bestellen en laten bezorgen...

Pepers en slapeloosheid
Pepers kunnen slapeloze nacht voorkomen

Uitgegeven: 10 oktober 2005

SYDNEY - Een dieet waarbij regelmatig hete pepers worden gegeten, kan helpen tegen slapeloosheid en de hartslag gezond houden. Onderzoekers van de universiteit van Tasmanië in Australië onderzochten de afgelopen achttien jaar een groep vrijwilligers. Wanneer de proefpersonen chilipeper in hun eten stopten, vielen ze gemakkelijker in slaap.

"Ze zeiden ook dat ze beter wakker werden, meer energie leken te hebben en beter functioneerden gedurende de dag", citeerde de Australische krant The Sydney Morning Herald maandag de onderzoeksleider, Andrew Davies. Bewegingssensoren toonden aan dat de vrijwilligers na het eten van hete pepers minder bewogen in hun slaap en iets korter sliepen. Desondanks voelden ze zich energieker.