PERZIKEN

Evenals pruimen en kersen behoren ook perziken en nectarines tot de steenvruchten. De perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. De perzik komt oorspronkelijk uit Tibet en west China en komt 2000 jaar voor Christus al voor in Chinese literatuur. Anderen beweren dat de perzik van origine Perzisch is, vandaar de latijnse naam die "Perzische pruim" betekent. De nectarine is een mutatie (een spontaan opgetreden variant) van de perzik.

De beste perziken zijn van het Franse merk Estagel die wij ieder jaar weer in onze winkel verkopen. Er zijn witvlezige en geelvlezige perziken. De witvlezige hebben een heerlijk aroma wat doet denken aan bosbessen en frambozen.

De nectarine heeft een gladde schil en is veel minder kwetsbaar. De laatste jaren zien we dat de gebruiksvriendelijke nectarine langzaam maar zeker de plaats inneemt van de perzik. De necarine zijn ook verkrijgbaar met wit vruchtvlees. De belangrijkste aanvoer van nectarines en perziken vindt plaats in de periode mei-september. Italië en Frankrijk zijn dan een belangrijke aanvoerlanden. Vanaf januari tot en met maart komen de vruchten uit Chili of Zuid-Afrika.

Tips uit harry' s AGF nieuwtjes van 9 juli 2004:

'Ieder jaar om deze tijd is het perzik-seizoen op zijn best. En ieder jaar komen de klanten na hun vakantie in de winkel vragen om die heerlijke perziken en nectarines die in Frankrijk zo fantastisch waren. Helaas is het dan zo dat, als de meeste mensen terug komen van hun vakantie, het seizoen bijna voorbij is. Dezelfde perziken zijn hier dus zeker wel te krijgen. Om de kans op 'melige' of op onrijpe perziken te verkleinen heb ik hier een paar tips om de goede perzik te herkennen':

  • Vraag op de markt of in de groentewinkel naar witvlezige perziken (de lekkerste van smaak).
  • Vraag of u ze even in uw handen mag nemen (niet knijpen!) en voel of ze zwaar van gewicht zijn, voelen ze zwaar dan zit de perzik vol sap.
  • Hoe groter de perzik hoe smaakvoller hij is.
  • Neem liever geen perziken uit de supermarkt.De meeste supermarkten verkopen onrijpe perziken die niet goed narijpen omdat ze te vroeg geplukt zijn. Dit gebeurd omdat ze in een supermarkt lang houdbaar moeten zijn. Een perzik is een teer product wat eigenlijk niet in een mandje verpakt dient te worden maar liever plat in een doos met inlegflolie.
  • Ruik even aan de perzik. Deze moet, ook al is hij niet helemaal rijp, lekker fruitig ruiken.
  • Kijk even op het kistje welk merk het heeft. Deze merken met de kwaliteitsklasse 'EXTRA' (dit vindt u aan de zijkant op het karton in het witte vlakje samen met andere gegevens van oa kweker en ras.), staan meestal garant een goede kwaliteit perzik.: Estagel, Mylord Serre fruits of Libel prestige.
  • Een extra tip (nog niet getest): de zinktruuk , 'melige' nectarines/perziken blijven in water drijven en de goede sappige nectarines/perziken zinken naar beneden. Zie deze link: Aargh Weblog

Let op: in de tijd van de 'hondsdagen' ( 19 juli -18 augustus) is het verstandig om de perziken (en ander steenfruit) direkt te consumeren of te bewaren in de koelkast. Dit omdat ze in deze tijd zeer snel bederven.
Lees hier meer over deze vreemde 'hondsdagen '...

 

Voedingswaarde per 100 gram perzik:

Kcal: 40
Eiwit: 0,7 gram
Vet: 0,1 gram
Koolhydraten: 9 gram
Vezels: 2,1 gram
Vit C: 8 mg
Calcium: 5 mg
IJzer: 0,5 mg

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met perzik : Bron:

Startpagina terug