vlnr: Grauwe-, Groene- of Blonde linzen, Oranje- of rode linzen, Lentilles de Puy of zwarte linzen

Linzen
andere namen zijn: Lentilles, Dahl

Linzen zijn kleine, platte, halfronde zaden die dan ook altijd met z'n tweeën in één peul groeien. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en soorten. Zo zijn er linzen en de kleuren groen, rood, bruin, grijs, geel en zwart. In India is het een belangrijk ingrediënt voor curry 's. De bekendste linzen zijn grauwe of bruine. Deze bruin-grijze linzen zijn bij veel winkels te koop: u kunt ze in elke supermarkt bij de gedroogde peulvruchten vinden. Grauwe linzen zijn erg geschikt voor eenpansgerechten.

Groene linzen (blonde linzen, Laird linzen)
Deze worden geteeld in Canada, U.S., Argentinië, Chili en Turkije. Wij verkopen de bekende Laird linzen. Deze eerste kwaliteit heeft een doorsnede van ca 7mm, en zijn groenblauw van kleur.

Groene linzen uit de U.S. zijn 'zonniger' en verschillende zaden bevatten wat spikkeltjes 'schapengrauw' genoemd. Chili en Argentijnse linzen hebben een rode gloed door invloed van de zon. De laatste jaren hebben laatstgenoemde landen bijna geen exportoverschot beschikbaar. Turkse linzen zijn meestal wat goedkoper. De kwaliteit bevat vrij vaak onkruidzaden en steentjes van de landbouwgrond.

Lentilles de Puy
Iets minder bekend zijn de kleine groene linzen. Ze worden ook wel 'lentilles de Puy' genoemd, omdat ze oorspronkelijk (en nog steeds) in de Franse Auvergne in de omgeving van Le Puy worden verbouwd. Deze groene linzen zijn kleiner dan de grauwe, maar hebben dezelfde kooktijd.

Oranje linzen
Uit de Oosterse keuken kennen we ook nog de kleine oranje linzen; deze worden voornamelijk verwerkt in gerechten als dal (een Indiase linzenschotel). De kooktijd is korter dan die van de andere soorten.

Verkrijgbaarheid
Groene en oranje linzen zijn minder goed verkrijgbaar dan de grauwe, maar u vindt ze beslist bij een goed gesorteerde groenteman of bij natuurvoedingswinkels of in onze online-shop.


Gebruik

  • Linzen kunt u zonder voorweken koken, maar als u wat extra tijd heeft, laat ze dan wèl voorweken, want dat verkort de kooktijd (± 4 uur is een goede voorweektijd).
  • Voor het gebruik moet u de linzen wassen en goed op onregelmatigheden nakijken, bijvoorbeeld op kleine steentjes.
  • Linzen die bij het voorweken boven blijven drijven, zijn oud; deze kunt u het beste eraf scheppen en weggooien.
  • Kruiden en zout kunt u vanaf het begin met de linzen laten meekoken, dan geven ze het beste hun smaak af.
  • Breng linzen op hoog vuur aan de kook en laat ze daarna zachtjes gaar koken (15-45 minuten).
  • Linzen worden extra lekker met een scheutje rode wijn of azijn . Voeg wijn en azijn pas op het allerlaatst toe, want zure ingrediënten kunnen de linzen hard maken.
  • Sommige linzen koken tot moes (o.a. de rode) en andere soorten behouden hun vorm.
  • De kooktijd van linzen is afhankelijk van de soort: 15-45 minuten.

Bron: Astrid Veldman - informatie over levensmiddelen en aanverwante zaken

Verkoop online
Bestellingen van peulvruchten kunnen geplaatst worden via onze online-winkel . Klik hier voor meer informatie over het online bestellen van produkten bij 'De gezonde Apotheker'. Verzending geschiedt per post tegen normaal posttarief.

Links met betrekking tot dit product:

 

Links naar recepten met Linzen : Bron:
De Volkskeuken - Sylvia Witteman
Vegetarische gerechten met linzen:
Fruit uit alle windstreken

Terug naar de vorige pagina.

Startpagina
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>