Pompoenen

Pompoenen behoren tot de komkommerachtigen of Curcurbitea, dat een grote variatie in plantentype en vruchtvorm kent. Tot deze familie behoren ook de augurk, courgette en meloen. Als stamhouder wordt wel de soort C. lundelliana genoemd , die inheems is in het zuiden van Mexico en in Guatemala en Honduras. Met een bebouwd oppervlak van zo'n 550.000 ha is de pompoen een tamelijk belangrijk, internationaal voedingsgewas. In ons land worden het gehele jaar door pompoenen geïmporteerd uit zo'n 15 landen.

Pompoenen zijn er in uiteenlopende vormen en maten. Ze hebben alle gemeen dat de smaak van het vruchtvlees vrij neutraal is. Hieronder een aantal soorten met hun eigenschappen.

Eetbare pompoenen:

Golden Debut of 'Hokkaidopompoen'

Een Japans hybrideras met ronde, oranje vruchten van 1-1,5 kg en stevig, geelachtig vruchtvlees. Smaak neigt naar de zoete kant. Behoort tot de rassen die vaak worden aangeduid als 'Hokkaidopompoenen' omdat ze oorspronkelijk van het Japanse eiland van die naam afkomstig zijn.

Butterball of 'Kobocha'

Een Japanse hybride met platronde vruchten, ca 10 cm hoog en 17 cm in doorsnee. De schil is groen, het vruchtvlees okerkleurig. Bij het rijpen wordt de schil vaak oranjeachtig. Na kort koken geeft dit ras een uitstekende puree, die in kleur en smaak overeenkomt met kastanjepuree.

 

 

Muskaat pompoen

Terra kleurig eetbare pompoen met diepe plooien. Stevig dik oranje vruchtvlees, lichtzoete muskaatsmaak. Wordt in schijven verkocht.

 

 

Turkse muts

Opvallend gekleurde decoratieve pompoenen zijn matig eetbaar.

 

 

Spaghetti pompoen (zomerpompoen)

Ovaalronde ,aanvankelijk crèmekleurige en later geelachtige gladde vruchten. Het draderig vruchtvlees vertoont na het koken uiterlijk veel overeenkomst met spaghetti.
Tip: De hele vrucht ca 20 minuten koken, zaadkern verwijderen en het draderig vruchtvlees met een vork uit de vruchthelft trekken. Deze 'spaghetti' warm eten of koud met een pikante saus.

Butternut

Ook wel flespompoen genoemd. Voortreffelijke consumtiekwaliteit. Ze hebben de vorm van een peer en zijn creme-bruin van kleur en dieporanje vruchtvlees.

 

 

 

 

Blue Hubbart

Dit zijn grijs/blauw/groene pompoenen van ongeveer 1-1,5 kg zwaar. Ze hebben een zeer dikke huid waardoor ze bijna een jaar lang houdbaar zijn. Goed van smaak.

 

 

 

 

 

Patisson

De patisson is een kleine pompoensoort. De vrucht doet qua vorm denken aan een vliegende schotel met een gelobde rand. De vrucht wordt in een vroeg stadium geoogst en heeft een doorsnede van ca. 20 cm. De kleur is meestal wit, maar er bestaan ook gele en lichtgroene rassen. Het vruchtvlees is licht van kleur. Patisson is een ideale groente om te vullen, bijvoorbeeld met gehakt.

 

 

 

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met pompoenen : Bron:
Francisca Boon- Winnaar recepten wedstrijd okt 2007
Boekje: Wat je ver haalt is lekker - Groente- en fruitburo

terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>