RAAPSTELEN

De eerste lente-groente van het seizoen:

Raapstelen zijn heerlijk en voedzaam. Raapstelen, in de volksmond ook wel 'kelen' genoemd, is het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Afhankelijk van het type wordt het hele plantje met worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden. De licht groene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden.
De groente heeft een pittige smaak. Raapstelen is rijk aan mineralen en vitamines. Deze groente bevat veel ijzer en vitamine C en dat kunnen we wel gebruiken na deze lange wintermaanden!

Raapstelen mogen misschien herinneren aan grootmoederstijd, ook nu nog smaken deze voorjaars-
groenten rauw of gekookt heerlijk. Raapstelen als echte voorjaarsoep, als stamppot en doet het
uitstekend in pastagerechten. Raapstelen worden in bosjes of los verkocht. De groente is vooral in de voorjaarsmaanden verkrijgbaar.

Raapstelenstamppot met katenspek en bosui

Ingredienten voor 4 personen:

400 gr raapstelen (ca. 3 bosjes), 3 bosuitjes, 1000gr bloemige aardappelen (eigenheimers), katenspek/rookspek, 125gr. roomkaas met knoflook, snufje versgemalen peper.

Bereiding
Worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen, droog slaan en in reepjes snijden.
In pan 1/2 liter water aan de kook brengen. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Katenspek in reepjes snijden. Spek in droge koekenpan al omscheppend verwarmen.
Aardappelen (bv Noorhollandse eigenheimers) koken en puree van maken. Roomkaas en spek door puree roeren. Raapstelen en bosui erdoor scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. 
Op smaak brengen met peper.

Links met betrekking tot dit product:

Links naar recepten met raapstelen : Bron:

Startpagina terug