Sinaasappelen

Van de ongeveer 2000 sinaasappelrassen worden er zo'n 100 op grote schaal geteeld; circa 50 ervan worden regelmatig aangeboden in est-Europa. Sinaasappels worden meestal onderverdeeld in een aantal typen, waarvan de gewone 'blonde 'sinaasappel, de bloedsinaasappel en de navelsinaasappel de belangrijkste zijn. Dat sinaasappels uit de tropen de fraaie oranje kleur missen is geen kwestie van kwaliteit maar het gevolg van het ontbreken van koude nachten tijdens het rijpingsproces.

Hieronder een aantal beschrijvingen van een paar redelijk bekende soorten:

Navels Kreta

Navel of Washington Navel
Deze handsinaasappel is een ovaalronde vrucht met een grote navel, oranjerood van schil en met een zeer zoet vruchtvlees dat is onderverdeeld in 9 tot 11 segmenten. Het ras, dat onder anderen ook wordt verbouwd in Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië, wordt in Europa vooral aangevoerd uit Spanje en Kreta en wel tussen november en januari.

Navelina
De vroegste navelsinaasappel, van oktober tot half november vooral aangevoerd uit Spanje hoewel het ras o.a. ook wordt verbouwd in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Het is een mutant van de 'Washinton Navel' een wat hoge, heloranje vrucht met een duidelijke navel en vruchtvlees, dat aan het begin van het oogstseizoen nog wat zuur is maar allengs zoeter wordt. Handsinaasappel.

Navellate
Eveneens een mutant van de 'Washinton Navel'. De 'Navellate' is later aan de markt (van januari tot mei) en is kleiener en ronder dan de 'Navel', heeft geen pitten en de navel is bijna gesloten en niet te zien. Het vruchtvlees is zoetig en zeer sappig. De aanvoer komt vooral uit Spanje.

Salustiana
Een van de populairste sinaasappels, tussen november en april aangevoerd uit vooral Spanje en Marokko. De vruchten zijn rond of platrond van vorm, hebben een helder-oranje schil en dieporanje, zoet en smakelijk vruchtvlees zonder veel pitten. Het ras bevat 10 of 12 segmenten en is geschikt als hand- en persinaasappel.

Valencia of Valencia Late
Het belangrijkste sinaasappelras ter wereld, aangeplant in alle landen die citrusfruit verbouwen. Een ronde of licht ovale sinaasappel, niet zo groot en onderverdeeld in 8 tot 13 segmenten, die vrijwel geen pitten bevatten. De schil is glad (soms enigzins ruw) en geeloranje van kleur; de dunne velletjes tussen de segmenten zijn zacht en makkelijk te eten. Het vruchtvlees is friszoet en zeer sappig; de 'Valencia' is geschikt als pers- en handsinaasappel. In de tropen verbouwd is het ras groen- tot bruingeel van kleur en iets vezeliger van vruchtvlees; deze vruchten zijn meer geschikt als perssinaasappel. De aanvoer vindt het gehele jaar door plaats.

Schoonmaken en bereiden
Schil de citrusvruchten voor gebruik. Dit gaat makkelijk wanneer u de schil rondom van boven naar beneden insnijdt met een scherp mesje. Haal de schil er in vier gedeelten van af. Verwijder hierna de witte vliezen en verdeel de vrucht in kleine delen. Voor delen zonder vliezen, bijvoorbeeld voor in fruitsalades, desserts of taarten moet de vrucht anders schoon worden gemaakt. Ga als volgt te werk: schil de vrucht dik (als een appel) tot op het vruchtvlees. Snij een schijfje van de boven- en onderkant van de vrucht en snij nu met een scherp mesje de deeltjes tussen de vliezen uit. Voor het persen van citrusvruchten is het belangrijk dat ze op kamertemperatuur zijn; u krijgt dan meer sap. Goed afgedekt en in de koelkast bewaard loopt het vitamine C- gehalte nauwelijks terug.

Bewaring
De beste bewaartemperatuur voor citrusfruit is ca. 12°C. De schil bevat een aromatische olie. Ze kunnen om die reden een sterke geur verspreiden. Bewaar ze daarom niet in de koelkast met andere producten. De vruchten zijn optimaal van smaak als ze op kamertemperatuur zijn.
Sinaasappelen, citroenen en grapefruits zijn 1 - 3 weken houdbaar, mandarijnen ongeveer 1 week.

Voedingswaarde per 100 gram sinaasappel
Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C en calcium.
Kcal: 46; Eiwit: 0,8 gr ; Vet: 0,1 gr ; Koolhydraten: 10,3 gr ; Vezels: 1,9 gr ; Vitamine C: 53 mg ; Calcium: 46 mg ; IJzer: 0,2 mg.

Links met betrekking tot dit product:

Startpagina terug
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>