(WILDE-) SPINAZIE

Is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Azië en wordt, met uitzondering van de tropen, over de hele wereld verbouwd.

verkrijgbaarheid
Spinazie is een snelgroeiend gewas dat vooral in het voorjaar en de zomermaanden te koop is. In de winter is er kleinbladige kasspinazie die geschikt is voor salades. Vanaf maart ligt de wat stuggere en grootbladige spinazie van de volle grond in de winkel. Deze wordt vooral gekookt gegeten.
De onder glas gekweekte spinazie komt uit het Westland, de volle grond spinazie is voornamelijk uit Brabant afkomstig.

Mals of grof
De vroege spinazie heeft een zacht mals blad en is heel geschikt om in salades te verwerken. De zomer- of najaarsspinazie lijkt veel op de vroege spinazie, maar is iets steviger van structuur. De veel grovere winterspinazie, bij ons bekend onder de naam wilde, Belgische of Italiaanse spinazie, heeft een volle smaak en is erg geschikt om te (roer)bakken.

Schoonmaken en bereiding
Voor u met de bereiding start, moet u de spinazie verschillende keren spoelen tot al het zand is verwijderd. Voeg aan het water een beetje zout toe, zo wordt ook eventueel aanwezig ongedierte verwijderd. Laat de spinazie even in het water staan, dan zakt het zand naar beneden.
Vroeger raadde men aan om aan spinaziegerechten krijt toe te voegen. De reden hiervoor was de aanwezigheid van oxaalzuur, een stof die calcium onttrekt aan het beendergestel. Omdat we tegenwoordig evenwichtig eten, is dit niet meer nodig. Waar u wel op moet letten, is dat u spinazie nooit opwarmt, want dan wordt het in het blad aanwezige nitraat omgezet in nitriet dat wel schadelijk voor de gezondheid is.


Snijd de groente niet te klein en kook de spinazie kort. Blancheren van de hele bladeren is lekkerder en gezonder dan koken en is een prima basis voor verdere bereiding.

Voedingswaarde
De voedingswaarde van spinazie per 100 gram:
82 kj of 20 cal.
2 gram eiwit
0.4 gram vet
2 gram koolhydraten
150 mg calcium
2.8 mg ijzer
3.1 mg vitamine A
11 mg vitamine C
Spinazie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Reken ± 500 gram per persoon als de groente wordt gekookt en 150 gram per persoon als u de spinazie als salade verwerkt.

Recepten met spinazie

Gebakken mul met wilde spinazie

Griekse spinazietaart

Startpagina terug