|
|
Kiemgroenten of kersoorten Algemeen kiemgroenten: Kerssoorten of kiemgroenten zijn jonge plantjes van pas ontkiemd zaad. De jonge plantjes bevatten vluchtige olien en hebben een specifieke geur en smaak. Ze worden tot de aromatische groenten gerekend, maar de grens met verse tuinkruiden is moeilijk te trekken. Vitaminen en mineralen zijn sterk geconcentreerd in deze jonge plantjes. Bekend zijn tuinkers en mosterdkers. Nieuwere soorten zijn daikonders, shiso-groen, shiso-rood en bio-cress. Kerssoorten worden overweldigend biologisch geteeld. Schone zaden worden in bakjes gezaaid op een speciale voedingsbodem, die wordt bevochtigd met gezuiverd water. In speciale cellen met een hoge luchtvochtigheid en temperatuur wordt het zaad tot ontkiemen gebracht. Als de zaden zijn gekiemd en het stengeltje begint te groeien, worden de bakjes in het daglicht geplaatst. Is het licht niet voldoende, dan wordt extra belicht. De kiemplantjes zijn klaar als ze een lengte hebben van ca. 5 cm. Afhankelijk van de soort kers en het seizoen duurt de teelt 8 tot 42 dagen. Waterkers vormt een uitzondering; het wordt op water geteeld en is groter dan de andere kerssoorten.
Tuinkers
Mosterdkers
Daikonkers .
Shiso-rood
Shiso-groen
Bio-cress
Waterkers |
|
terug |