Kiemgroenten of kersoorten

Algemeen kiemgroenten:

Kerssoorten of kiemgroenten zijn jonge plantjes van pas ontkiemd zaad. De jonge plantjes bevatten vluchtige olien en hebben een specifieke geur en smaak. Ze worden tot de aromatische groenten gerekend, maar de grens met verse tuinkruiden is moeilijk te trekken. Vitaminen en mineralen zijn sterk geconcentreerd in deze jonge plantjes. Bekend zijn tuinkers en mosterdkers. Nieuwere soorten zijn daikonders, shiso-groen, shiso-rood en bio-cress. Kerssoorten worden overweldigend biologisch geteeld. Schone zaden worden in bakjes gezaaid op een speciale voedingsbodem, die wordt bevochtigd met gezuiverd water. In speciale cellen met een hoge luchtvochtigheid en temperatuur wordt het zaad tot ontkiemen gebracht. Als de zaden zijn gekiemd en het stengeltje begint te groeien, worden de bakjes in het daglicht geplaatst. Is het licht niet voldoende, dan wordt extra belicht. De kiemplantjes zijn klaar als ze een lengte hebben van ca. 5 cm. Afhankelijk van de soort kers en het seizoen duurt de teelt 8 tot 42 dagen. Waterkers vormt een uitzondering; het wordt op water geteeld en is groter dan de andere kerssoorten.

Tuinkers
Tuinkers wordt ook sterre- of bitterkers genoemd en is afkomstig uit Noord-Afrika. De smaak van tuinkers varieert van pittig tot scherp. Er bestaat een fijne en grove soort. Tuinkers komt op een voedingsbodem in bakjes in de handel.

Mosterdkers
Mosterdkers heeft donkergroene kleine blaadjes. De naam zegt het al, de smaak is pittig en lijkt op mosterd.

Daikonkers .
Daikonkers zijn de jonge plantjes van de daikonwortel. De smaak lijkt op daikon en rettich.

Shiso-rood
en shiso-groen zijn jonge plantjes uit zaad dat verwant is aan de muntfamilie. Shiso-rood is een plantje met rode, hartvormige blaadjes. De smaak lijkt op die van munt.

Shiso-groen
heeft kleinere blaadjes dan de rode soort en is fris-groen van kleur. De smaak heeft iets weg van kummel. In de Japanse keueken wordt gebruik gemaakt van volgroeid shisoblad. De bladeren hebben een rimpelige structuur, vergelijkbaar met crepepapier.

Bio-cress
heeft kleine, donkergroene blaadjes met een rood randje. De smaak is pittig.

Waterkers
Waterkers of cresson is een waterplant en komt nog in het wild voor in Europa en Noord-Amerika. De ideale omgeving is snelstromend. helder en kalkrijk water met een temperatuur van 8 tot 12 oC. Waterkers heeft tamelijk lange stelen en wordt meestal in bosjes verkocht. Er komt een fijne en een grovere soort in de handel. De groente is peperig van smaak. Voor het gebruik de worteltjes van de stelen snijden. Waterkers wordt in salades toegepast, maar ook vaak verwerkt tot soep.

terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>