roscoff uien

Roscoff Uien
andere namen zijn: pink onions


Herkomst van deze roze-achtige ui ligt in het midden van de 17e eeuw door een monnik die zaadjes meenam vanuit Portugal naar Roscoff (Fr). Deze ui werd in de Roscoff-streek vooral verbouwd voor de zeelieden. Vanwege zijn hoge gehalte aan vitamine C en zijn lange houdbaarheid, was deze uitermate geschikt ter voorkoming van ziektes zoals o.a. scheurbuik. In het begin van de 19e eeuw werd het verspreidingsgebied van de Roscoff ui groter doordat de boeren de oversteek naar Engeland namen en daar van deur tot deur hun uien verkochten.

De Roscoff-ui is een zomer ui, wordt verbouwd in de Noord-oostkust van Finestere. Om zijn uitstekende kwaliteit te behouden word de ui 'opgelift' vòòrdat hij rijp is. Daarna wordt de ui 8 dagen in de zon gedroogd voordat hij handmatig geoogst wordt. Dit zorgt ervoor dat de ui langer houdbaar is.

Oorsprong
West - Azië, Portugal, Frankrijk (Roscoff)

Produktielanden
Frankrijk

Aanvoertijden
van september tot maart/april

Gebruik
Rauw in salades (smaak is zoeter dan de gewone ui, iewat ziltig); gekookt komt de zoete smaak meer naar boven; ideaal voor hartige taart, soepen etc.

HoudbaarheidRoscoff uien
Enige maanden op en donkere, droge en goed geventileerde plek.

Voedingswaarde per 100g.:
35 kcal; rijk aan vitamine C

Links met betrekking tot dit product:

 

Links naar recepten met uien : Bron:
Crème d'Oignons de Roscoff (Franstalige site)

terug

Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>