Zoete uien

De zoete ui is een afstammeling van een Corsicaanse ui die aan het eind van de 17de eeuw naar Amerika is gebracht. Rond 1925 plantte een boer in Vidalia (Georgia) een paar uien en ontdekte een ui zo zoet als een appel, welke op de markt een "hit" was. Daarna kwam de zoete ui via-via ook in Walla Walla terecht, gelegen in de Snake riviervallei (Washington), waar nu al 20 jaar de zoete ui steeds meer wordt geteeld. Door het speciale ras en de grondkeuze ontstaat dan deze zoete ui.

Aangezien de oogst van de zoete uien in Walla Walla in juli-augustus is en men ook in andere tijden van het jaar zoete uien op de markt wil aanbieden wordt er geteeld in Chili, Mexico en Argentinië. Daar groeien ze aan de voet van het Andes-gebergte, waar de vulkanische bodem rijk is aan mineralen en zuiver water. In Amerika zijn al 20 % van de gebruikte uien, zoete uien. Voor Europa is het een redelijk nieuw product en begint de vraag te groeien, o.a. door de verschillende voordelen die de zoete ui heeft.

In vergelijking met andere uien heeft de zoete ui een zoet en mild aroma. Omdat de bijtende stof (verschillende sulfiden), die normaal tranen bij het schillen en snijden veroorzaakt ontbreekt, is het "huilen" bij de bereiding van deze zoete ui verleden tijd. De ui is knapperig als een appel met een prettige uiensmaak, bevat meer suikers en is zeer goed verteerbaar. Dit maakt het voor kinderen een zeer geschikt product. De zoete ui is lekker in vele gerechten, vooral in salades, rauwkost, bij de barbecue, als garnering van hamburgers en pizza's, gestoofde uien, enz. Een marmelade van zoete uien is een bijzondere begeleider van pate's maar ook gewoon heel lekker op een boterham. In het kort gezegd:

  • GEEN TRANEN BIJ HET SCHILLEN EN SNIJDEN; MILDER VAN SMAAK EN GEUR, OOK VOOR KINDEREN;
  • VOORAL LEKKER IN SALADES, RAUWKOST EN BIJ DE BARBECUE, ALS GARNERING VAN HAMBURGERS EN PIZZA'S, GESTOOFDE UIEN, ENZ.
Recepten met zoete uien:
Zoete uien chutney
Zoete geroosterde uien met balsamico-dressing


Terug  
Speciaalzaak voor uw exclusieve fruitmanden groenten fruit. Bezorging door heel NL. Exclusieve fruitmand met zorg en kwaliteit. Bezorgen door heel Nederland met onze eigen bezorgdienst koerier. De best gesorteerde groente- en fruit speciaalzaak in het noorden Groningen e.o. (NL). Wij zijn gespecialiseerd in aardappelen groente fruit exotisch fruit exotisch primeurs groentespeciaalzaak paddestoelen delicatesse delicatessen dolma dolmas dadels vijgen cumberland jam vruchten recepten stampot boerenkool groentewinkel groentenwinkel hachez cacao chocolade Regionale producten uit Groningen : knipselbonen of droge bonen. Delicatassen, cacao, Hachez <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/index.html" title="Hoofdpagina">Hoofdpagina</a> <a href="http://www.degezondeapotheker.nl/fruitmandeninfopagina.html" title="Fruitmanden Info">Fruitmanden Info</a>